Wilt u meer ruimte om te wonen? Is verhuizen – om wat voor reden dan ook – geen optie? Dan heeft u vast al eens nagedacht over de aanschaf van een dakkapel. Met een dakkapel op uw woning maakt u van een zolder een extra slaapkamer, werkkamer, speelkamer voor de kinderen of studeerkamer. U zult verbaasd zijn over de grote hoeveelheid licht en ruimte na het plaatsen van een dakkapel.

Stappenplan voor een dakkapel

Wanneer u heeft besloten dat u met een dakkapel ruimer gaat wonen, wat zijn dan de volgende stappen? Het plaatsen van een dakkapel en het creëren van een nieuwe ruimte in uw woning is een flinke klus. Met de hulp van de specialisten van BM Daktechniek en een goede voorbereiding zorgt u voor een soepel proces zonder verrassingen. Maar wat moet u allemaal regelen? Welke voorbereidingen kunt u zelf doen?

We nemen u graag mee!

Stappenplan in de aanloop naar het plaatsen van een dakkapel

Dit stappenplan hebben we kunnen maken na overleg met alle specialisten van BM Daktechniek. Van de adviseur en ontwerper van uw dakkapel tot het team specialisten die uw dakkapel komt plaatsen en aftimmeren.

  1. Voorbereiding op het kiezen van een dakkapel
  2. Bekijk de regels die binnen uw gemeente gelden
  3. Gesprek met de adviseur
  4. Wat is mogelijk voor welk budget?
  5. Offerte en inmeten van uw dakkapel
  6. Bouw van uw dakkapel
  7. Plaatsen van uw dakkapel
  8. Afwerken van de dakkapel
  9. Garantie op uw dakkapel
  10. Onderhoud van uw dakkapel

1 Voorbereiding op het kiezen voor een dakkapel

Voordat u in gesprek gaat met onze ontwerpspecialist, is het belangrijk om – eventueel samen met de andere bewoners van uw huis – te bepalen waarom u een dakkapel wilt. Gaat u voor maximale ruimtewinst of zijn er andere redenen? Aan welke eigenschappen moet de dakkapel voldoen. Hoeveel ramen moet deze hebben. Is het nodig om een rolluik te plaatsen? Moet de dakkapel over de hele breedte van de zolder of is het de bedoeling dat er een kleine variant komt. Wat gaat u doen met de ruimte nadat de dakkapel is geplaatst? Moet de dakkapel aan de buitenzijde helemaal in de stijl van het huis worden gebouwd? Welk materiaal wilt u gebruiken. Wat verwacht u van de levertijd, wilt u de dakkapel zelf schilderen en onderhouden? Door deze informatie op te schrijven wordt het gesprek met onze adviseur in een later stadium veel makkelijker.

Heeft u bouwtekeningen van uw woning? Dan is het goed om deze bij uw wensenlijst te bewaren zodat u deze tijdens het gesprek met de adviseur kunt bekijken.

2 Bekijk de regels die binnen uw gemeente gelden

De dienst Bouw en woningtoezicht van uw gemeente houdt toezicht op de naleving van de in de Woningwet gestelde eisen aan gebouwde, nog te bouwen, of geheel of gedeeltelijk te vernieuwen woningen. In de gemeentelijke welstandsnota is vastgelegd wat er in uw gemeente mogelijk is bij het aan- of opbouwen van zaken aan bestaande woningen. Iedere Nederlandse gemeenten heeft eigen richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. Daarbij gaat het meestal om de grootte, de vorm en de plek waar de dakkapel wordt geplaatst (voor- , zij- of achtergevel). Op de website omgevingsloket.nl kunt u de regels voor een dakkapel binnen uw gemeente nalezen.

Hijskraan

Uw prefab dakkapel wordt met een hijskraan op uw dak geplaatst. Informeer tijdig of er een eventuele ontheffing nodig is om op de dag van plaatsing een hijskraan en/of een bouwcontainer op te stellen.

3 Overleg met onze adviseur

Voor BM Daktechniek is iedere dakkapel maatwerk. Samen met u bepalen we de ideale dakkapel. We laten u alle mogelijkheden zien om de dakkapel helemaal naar uw smaak en passend bij de mogelijkheden van uw woning samen te stellen. Dat begint bij het bepalen van het type dakkapel. Wilt u een dakkapel met een schuin dak of een plat dak? Hoe breed en hoe hoog? Bij het kiezen van eventuele opties is het belangrijk om een goed beeld te hebben hoe u de zolderverdieping met dakkapel zult gaan gebruiken. Zo is een verduisterend rolluik heel handig voor de slaapkamer, maar is een licht filterend Sun screen mogelijk een betere optie voor uw thuiskantoor.

4 Wat is mogelijk voor welk budget?

Wat zijn de kosten bij aanschaf? En de kosten na de aankoop? Denk aan; onderhoud, energie en de waarde na vele jaren. Al deze factoren bepalen of u een goede investering doet. Kiezen voor een vergunningsvrije oplossing bespaart u de bouwleges. Het tarief van bouwleges verschilt zeer per gemeente en varieert tussen de € 150 en € 1200. Daarnaast bespaart u ook de kosten voor het opstellen van de vergunningsaanvraag en het maken van de nieuwe situatie bouwtekening(en).

5 Offerte en inmeten van uw dakkapel

Iedere dakkapel van BM Daktechniek wordt op maat gemaakt. Op basis van uw wensen, de constructie van uw dak, de bouwstijl van uw huis en het eventuele vergunningstraject krijgt u een gespecificeerde offerte. Als alles klopt zet u uw handtekening en gaan we voor u aan de slag. Maar niet voordat we uw nieuwe dakkapel zorgvuldig hebben ingemeten. Dat inmeten gebeurt van binnenuit. Op dat moment bepalen we – samen met u – nog eens exact waar de dakkapel gaat komen. We houden daarbij o.a. rekening met de 50 centimeter regel. Uw dakkapel moet minimaal op 50 centimeter van de scheidingsmuur met uw buren worden geplaatst. Bij het inmeten kijken we naar mogelijke obstakels die door u als eigenaar dienen te worden verwijderd. Denk aan een waterleiding of elektra.

6 Bouw van uw dakkapel

Uw maatwerk dakkapel wordt in de werkplaats van BM Daktechniek door ons team van timmerlieden gebouwd. We kiezen daarbij voor A-merk materialen. Voordeel van het prefab bouwen in onze werkplaats is dat uw dakkapel onder ideale omstandigheden wordt gebouwd.

7 Plaatsen van uw dakkapel

Direct na het bevestigen van de opdracht sturen we u per e-mail een voorstel voor een plaatsingsdatum waarop we uw dakkapel leveren en plaatsen. Als we de datum hebben afgestemd, kunt u uw buren informeren over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden.

Wij adviseren u dringend om voor en op de dag van plaatsing de volgende maatregelen te treffen

  • Laat uw buren weten dat er op de dag van plaatsing enige geluidsoverlast kan ontstaan.
  • Reserveer (bv met een lint) minimaal vier parkeervakken in verband met het opstellen van de hijskraan en één parkeervak of uw inrit voor het plaatsen van de bouwcontainer.
  • Ontruim de gehele kamer waar de dakkapel geplaatst dient te worden.
  • Dek uw trap af met dik karton of stucloop (te koop bij de bouwmarkt).
  • Bescherm de muren tegen stof, zaagsel door middel van afdekzeilen.
  • Verwijder vloerbedekking, zeil, parket, laminaat of iedere andere soort vloer. Als dit niet mogelijk is, kunt u de vloer afdekken met bouwzeilen en harde beplating (bijvoorbeeld hardboard).
  • Verwijder eventueel aanwezige betimmering die zich bevindt op de plek van de te plaatsen dakkapel voor aanvang van de werkzaamheden. Dit om uit te sluiten of er – bij afgetimmerde gordingen – geen waterleiding(en) of elektriciteit zich bevinden achter de aftimmering.
  • Bescherm – indien de dakkapel in de badkamer wordt geplaatst – ook het sanitair goed met bijvoorbeeld noppenfolie.
  • Koppel eventueel aanwezige elektra-, gas- of waterleidingen af die zich bevinden de plek van de te plaatsen dakkapel en verwijder deze.
  • Wij adviseren u ook om tuinmeubilair op de dag van plaatsing weg te halen en uw zonnescherm dicht te laten

In de vroege ochtend van de dag van plaatsing wordt uw dakkapel op een aanhangwagen gebracht. Onze monteurs beginnen direct met het weghalen van de dakpannen op de plek waar de dakkapel komt. Daarna wordt uw dak open gezaagd. Dat is voor u best een spannend moment. Gelukkig hebben onze ervaren monteurs dit al honderden keren gedaan. De kraan is ondertussen gearriveerd. Als we dat met u hebben afgesproken wordt het bouwafval met een ‘big bag’ uit uw zolderverdieping getakeld. Direct daarop wordt uw dakkapel wordt in de sparing in uw dak geplaatst.

8 Afwerken van de dakkapel

Na het plaatsen van de dakkapel gaan de monteurs aan de slag om uw nieuwe dakkapel te verankeren aan de dakconstructie. Het lood wordt rondom aangeklopt en de dakpannen worden aansluitend aan de dakkapel teruggelegd. De ramen worden gesteld. Aan het begin van de middag is uw dakkapel wind- en waterdicht en volledig geïsoleerd geplaatst. We lopen met u de dakkapel na en geven waar nodig uitleg over de werking van ramen, zonwering en insectenhorren. U kunt gaan genieten van de enorme hoeveel licht en ruimte op uw zolder.

Betaling van de opdracht

Betaling van de gehele aanneemsom dient te worden voldaan op de dag van oplevering. U kunt contant of door middel van een pinbetaling bij ons afrekenen. Denk bij een pinbetaling aan het eventueel wijzigen van de dag limiet van uw betaalpas. Maakt u gebruik van de ING-bank? Dan dient u uw dag limiet telefonisch te verhogen.

9 Garantie op uw dakkapel

Bij BM Daktechniek krijgt u 10 jaar garantie op de dakkapel. We hebben meer dan 20 jaar ervaring in het plaatsen van dakkapellen in heel Nederland. Onze servicedienst staat graag voor uw klaar als u ons na de plaatsing nodig heeft.

10 Onderhoud van uw dakkapel

Uw kunststof dakkapel heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het door ons gebruikte kunststof is kleurecht en duurzaam. Wij adviseren u om de kunststof dakkapel om de twee jaar goed schoon te (laten) maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Een houten dakkapel heeft meer onderhoud nodig. Het hout van uw dakkapel moet namelijk jaarlijks worden afgenomen met een doek met lauwwarm water. Controleer daarbij ook zorgvuldig de staat van het houtwerk. Als u blaasjes of scheurtjes ziet, is het tijd voor een nieuwe verflaag. We adviseren sowieso om uw houten dakkapel elke 4-5 jaar opnieuw te (laten) schilderen. Het onderhouden van hang- en sluitwerk kunt u het beste jaarlijks plannen.

Heeft u aanvullende vragen? Stel ze aan één van onze adviseurs. We staan graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.