Vergunning voor een dakkapel

Wanneer heeft u een omgevingsvergunning voor uw dakkapel nodig? Een dakkapel geeft uw zolder meer licht en ruimte. U schept daarmee de mogelijkheid voor een extra kamer.

Het plaatsen van een dakkapel kan echter niet zomaar. Veiligheid en goede inpassing in de omgeving vereisen in sommige gevallen een omgevingsvergunning (WABO voorheen bouwvergunning), in andere gevallen niet.

Belangrijk is waar u de dakkapel op uw woning wilt plaatsen. In de regel geldt dat bouwwerken aan de voorkant (en bij hoekwoningen ook aan de zijkant) van de woning, een grotere invloed hebben op de directe omgeving.

Dat geldt in mindere mate voor bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van de woning meestal alleen met een omgevingsvergunning worden gebouwd. Aan de achterkant heeft u vaak geen vergunning nodig, mits u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Voldoet uw dakkapel aan de afmetingen in de tekening hierboven, dan mag uw dakkapel zonder omgevingsvergunning worden geplaatst. Doe ook de vergunningcheck.

Bouwvergunning dakkapel

Wel of geen vergunning? Doe de check

Wel of geen vergunning? Doe de check
Om na te gaan of u voor de plaatsing van uw dakkapel een vergunning nodig heeft, gaat u online naar het digitale omgevingsloket en doet u de vergunningcheck. Hier kunt u ook online uw aanvraag doen.

Iedere gemeente hanteert andere richtlijnen voor het bouwen van een dakkapel. Deze kunnen wijzigen en ook per wijk en straat verschillen. Wij adviseren u dan ook goed te informeren naar de actuele richtlijnen die binnen uw gemeente gelden. Denk ook aan de eisen die worden gesteld aan de brandwerendheid van uw dakkapel wanneer deze minder dan 5 meter ligt van een ander bouwwerk of gevel.

Indien u een vergunning nodig heeft, kunt u er uiteraard ook voor kiezen de aanvraag door BM Daktechniek te laten verzorgen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Heeft u nog verdere vragen of opmerkingen? Bel of e-mail ons dan gerust, wij helpen u graag verder.

Vergunningsvrij bouwen aan de voorzijde

Vanaf 1 november 2014 zijn de normen voor vrij bouwen van bouwwerken zoals dakkapellen wat verruimd. In sommige gevallen kan het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning nu soms toch zonder vergunning.

Hoe dit precies zit kunt u lezen in het nieuwsbericht vergunningsvrij bouwen.

Ga naar nieuwsbericht

Klanttevredenheid op basis van 563 beoordelingen

9

voor plaatsing in de maand december 2024

€250,- Offerte aanvragen

Bekijk onze prijzen en aanbiedingen.

Meer info
Wij nemen contact met u op

ALLE TYPEN
DAKKAPELLEN

Meer info en prijzen

Veelgestelde vragen

Heb je voor elke dakkapel een vergunning nodig?

Voor sommige dakkapellen is een vergunning nodig, terwijl andere vergunningsvrij geplaatst kunnen worden. Dit varieert per gemeente, wijk en soms zelfs per straat. Ook de afmetingen, locatie en het bestemmingsplan van uw woning kunnen een rol spelen. Via www.omgevingsloket.nl kunt u direct checken of een vergunning voor uw nieuwe dakkapel verplicht is. Het is slim om dit van tevoren uit te zoeken. Aan een vergunningsaanvraag zitten kosten verbonden.

Wanneer kan een dakkapel vergunningsvrij geplaatst worden?

Om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen, moet uw woning voldoen aan specifieke eisen, zoals een maximale hoogte, breedte en dakhelling. Aan de achterkant en zijkant van uw woning kunt u vaak vergunningsvrij een dakkapel laten plaatsen. Sinds 1 november 2014 zijn de regels voor het vergunningsvrij bouwen van onder andere dakkapellen iets versoepeld. In sommige gevallen is het nu zelfs mogelijk om een dakkapel aan de voorzijde van uw woning zonder vergunning te plaatsen. Het is belangrijk om dit bij uw gemeente te controleren.

Hoe vraag je een vergunning aan voor een dakkapel

Het is mogelijk om zelf een vergunning aan te vragen voor een dakkapel, maar de meeste mensen kiezen ervoor om dit over te laten aan een dakkapelspecialist. Dat komt omdat er om veel benodigde documenten, tekeningen en specificaties wordt gevraagd. Een vergunningsaanvraag kan vrij ingewikkeld zijn. Een dakkapelspecialist heeft ervaring met het aanvragen van een omgevingsvergunning. Het team van BM Daktechniek verzorgt het vervaardigen van de juiste tekening(en) en het indienen van de aanvraag voor uw nieuwe dakkapel graag voor u. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Hoe lang duurt het wachten op een vergunning?

Het kan even duren voordat de vergunning voor uw dakkapel verleend wordt. Meestal duurt dit tussen de zes en acht weken. De gemeente laat sowieso binnen acht weken aan u weten of u wel of niet een omgevingsvergunning krijgt voor het ingediende dakkapelontwerp. In sommige gemeenten geldt de flitsvergunning hetgeen betekent dat de vergunning -indien deze aan de voorwaarden en eisen voldoet- binnen drie dagen verleend wordt.

Wat gebeurt er als je geen vergunning aanvraagt?

Het plaatsen van een dakkapel met vergunningplicht zonder goedgekeurde bouwvergunning is illegaal. U kunt dan te maken krijgen met juridische problemen en boetes. De gemeente kan zelfs eisen dat de dakkapel verwijderd moet worden. Soms mag de dakkapel na enkele aanpassingen wel behouden worden en wordt de vergunning alsnog verleend. Voorkom eventuele risico's en check altijd of de door u gewenste dakkapel een vergunningsplicht heeft. Het is belangrijk om de juiste vergunningen te verkrijgen voordat u een dakkapel laat plaatsen.

Wat kost een dakkapel vergunning aanvragen?

De gemeente berekent kosten voor de dakkapel vergunningsaanvraag. De gemeentelijke legeskosten. De bedragen verschillen flink per gemeente en staan vermeld in de gemeentelijke legesverordening. Verleent de gemeente de dakkapel vergunning niet? Ook dan moet u mogelijk wat betalen.