Vergunning voor een dakkapel

Wanneer heeft u een omgevingsvergunning voor uw dakkapel nodig? Een dakkapel geeft uw zolder meer licht en ruimte. U schept daarmee de mogelijkheid voor een extra kamer.

Het plaatsen van een dakkapel kan echter niet zomaar. Veiligheid en goede inpassing in de omgeving vereisen in sommige gevallen een omgevingsvergunning (WABO voorheen bouwvergunning), in andere gevallen niet.

Belangrijk is waar u de dakkapel op uw woning wilt plaatsen. In de regel geldt dat bouwwerken aan de voorkant (en bij hoekwoningen ook aan de zijkant) van de woning, een grotere invloed hebben op de directe omgeving.

Dat geldt in mindere mate voor bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van de woning meestal alleen met een omgevingsvergunning worden gebouwd. Aan de achterkant heeft u vaak geen vergunning nodig, mits u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Voldoet uw dakkapel aan de afmetingen in de tekening hierboven, dan mag uw dakkapel zonder omgevingsvergunning worden geplaatst. Doe ook de vergunningcheck.

Bouwvergunning dakkapel

Wel of geen vergunning? Doe de check

Wel of geen vergunning? Doe de check
Om na te gaan of u voor de plaatsing van uw dakkapel een vergunning nodig heeft, gaat u online naar het digitale omgevingsloket en doet u de vergunningcheck. Hier kunt u ook online uw aanvraag doen.

Iedere gemeente hanteert andere richtlijnen voor het bouwen van een dakkapel. Deze kunnen wijzigen en ook per wijk en straat verschillen. Wij adviseren u dan ook goed te informeren naar de actuele richtlijnen die binnen uw gemeente gelden. Denk ook aan de eisen die worden gesteld aan de brandwerendheid van uw dakkapel wanneer deze minder dan 5 meter ligt van een ander bouwwerk of gevel.

Indien u een vergunning nodig heeft, kunt u er uiteraard ook voor kiezen de aanvraag door BM Daktechniek te laten verzorgen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Heeft u nog verdere vragen of opmerkingen? Bel of e-mail ons dan gerust, wij helpen u graag verder.

Vergunningsvrij bouwen aan de voorzijde

Vanaf 1 november 2014 zijn de normen voor vrij bouwen van bouwwerken zoals dakkapellen wat verruimd. In sommige gevallen kan het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning nu soms toch zonder vergunning.

Hoe dit precies zit kunt u lezen in het nieuwsbericht vergunningsvrij bouwen.

Ga naar nieuwsbericht

Klanttevredenheid op basis van 537 beoordelingen

9

voor plaatsing in de maand oktober

€250,- Offerte aanvragen

Bekijk onze prijzen en aanbiedingen.

Meer info

ALLE TYPEN
DAKKAPELLEN

Meer info en prijzen