Meer dan anderhalf miljoen woningen in ons land hebben inmiddels zonnepanelen op het dak. Nederland is daarmee hard op weg om Europees koploper te worden op het gebied van particuliere zonnestroom. Bij BM Daktechniek krijgen we dan ook best vaak de vraag of zonnepanelen op een dakkapel geplaatst kunnen worden.

Het gevaar van zonnepanelen op een dakkapel

Een standaard dakkapel is niet geschikt om zonnepanelen op de plaatsen. Een dakkapel hoeft alleen zijn eigen gewicht en dat van de dakbedekking te dragen. Onze maatwerk dakkapellen hebben daarom een onderconstructie van hout zonder extra steunbalken zoals een dak dat wel heeft.

Een zonnepaneel weegt gemiddeld 20 kilo. Daarnaast worden zonnepanelen nog eens verzwaard om te voorkomen dat ze van uw dak afwaaien. Bij het plaatsen van 4 panelen op een dakkapel zou er dus zo’n 200 kilo op het dak komen te liggen. Er ontstaat dan gevaar van verzakking van de constructie. De schade aan uw dakkapel én aan de zonnepanelen is dan niet verzekerd.

Verzwaarde balklaag

Als u toch zonnepanelen op uw dakkapel wilt laten plaatsen, kunnen we eventueel uw dakkapel voorzien van een verzwaarde balklaag of een extra dikke balk ter ondersteuning van de dakconstructie. In combinatie met EPDM kunststof dakbedekking kan de dakkapel dan geschikt gemaakt worden voor het in eigen beheer plaatsen van zonnepanelen. Dit is dan altijd voor uw eigen risico.

Houd er bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak ook altijd rekening met een windmarge. Dit houdt in dat u zonnepanelen nooit te dicht bij de dakrand mag plaatsen om te voorkomen dat er wind onder de panelen komt. Bij een kleinere dakkapel betekent dit al snel dat er simpelweg onvoldoende ruimte is om zonnepanelen verantwoord te plaatsen.

Raadpleeg uw zonnepanelen leverancier

Ook kan de leverancier van uw zonnepanelen door middel van een constructieberekening exact berekenen of en hoeveel zonnepanelen er geplaatst mogen worden.

Meer weten over een dakkapel op maat?

We adviseren u graag over alle mogelijkheden voor een maatwerk dakkapel voor uw woning. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan of vul onderstaand formulier in dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op. We horen graag van u.

Wij nemen contact met u op