Een dakkapel heeft bepaalde voordelen. U creëert bijvoorbeeld meer licht en ruimte in de woning, die zo meer waard wordt. Voor een gemiddelde kunststof dakkapel met een hoogte van 1.50 meter beginnen de prijzen bij 3.750 euro. U kunt dit financieren door uw eigen geld te gebruiken of een lening af te sluiten. Afhankelijk van de plaatsing is er meestal ook een vergunning nodig. En de kosten daarvan lopen per gemeente behoorlijk uiteen.

 

Dakkapelvergunning regelen

Uit de Atlas van de lokale lasten 2018 van COELO blijkt dat de kosten voor een dakkapelvergunning uiteenlopen van slechts 40 euro in Leiden tot ruim 900 euro in Voorschoten. Een meerderheid van de gemeenten in Nederland vraagt voor een vergunning voor een dakkapel tussen de 200 en 400 euro. Waarom die prijzen zo uiteenlopen? Gemeenten mogen zelf de prijs voor omgevingsvergunningen vaststellen. Met bouwleges mag een gemeente maximaal 100 procent kostendekkend zijn. De ene gemeente neemt precies dit percentage, terwijl de andere gemeente kiest voor bijvoorbeeld 75 procent. Daarnaast tellen de lokale omstandigheden ook mee. In bepaalde gemeenten worden meer aanvragen voor een bouwvergunning gedaan. En het duurt langer om een vergunning af te geven voor een historisch pand dan een woning in een nieuwbouwwijk.

 

Dakkapel financieren

Er zijn verschillende manieren om een dakkapel te financieren. U kunt er bijvoorbeeld spaargeld in steken. Met weinig rendement op de spaarrekening kan het gunstiger zijn om een deel van het spaargeld te investeren in het huis. De woning wordt zo meer waard en dit kan weer gunstig zijn bij een toekomstige verkoop. Een andere reden om spaargeld te gebruiken is de vermogensbelasting. Die betaalt u vanaf 30.000 euro als alleenstaande of 60.000 euro als partners. Investeert u van een dergelijk bedrag een deel in een dakkapel, dan betaalt u minder of geen vermogensbelasting maar houd u tegelijkertijd een financiële buffer voor andere zaken.

 

Geld lenen

Als u geen of weinig spaargeld hebt, kunt u ook geld lenen. U sluit dan een persoonlijke lening af die u binnen een afgesproken periode terugbetaalt. Over elke lening betaalt u rente. Wanneer u kijkt naar persoonlijke lening, zult u zien dat de rentetarieven nogal verschillen per lening. Wel kunt u er bij een persoonlijke lening op rekenen dat de rente gedurende gehele periode vast staat. Meer informatie over kredietverstrekkers en leningen krijgt u door een online vergelijkingssite te gebruiken.

Subsidies

Er zijn geen specifieke subsidies voor het plaatsen van een dakkapel. Wel bieden gemeenten soms tegemoetkomingen of speciale leningen aan voor afzonderlijke onderdelen van de dakkapel zoals het glas of de isolatie. Vaak heeft dit te maken met duurzaamheid. Als het plaatsen van de dakkapel leidt tot een betere isolatie, is er sprake van een lager energieverbruik. Verder is er een fiscaal voordeel wanneer je een lening afsluit om de dakkapel te plaatsen. Omdat dit wordt gezien als een verbouwing, mag je de rente aftrekken van de belasting.

Wij nemen contact met u op