Algemeen geldt dat bouwwerken aan de voorkant (en bij hoekwoningen de zijkant) van de woning, een grotere invloed hebben op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag aan de voorkant en zijkant van de woning meestal niet zonder omgevingsvergunning worden gebouwd.

De regels voor vergunning vrij bouwen van dakkapellen zijn in de nieuwe bepalingen verruimd en verduidelijkt. Maar er is geen spraken van grote aanpassingen.

Regels dakkapel achterzijde niet gewijzigd
Aan de achterkant kunnen dakkapellen meestal vergunning vrij worden gebouwd, mits aan een aantal regels wordt voldaan. De regels voor dakkapellen aan de achterzijde zullen per 1 november 2014 niet veranderen.

Aangepaste definitie van de term achtererfgebied
De vorige definitie van achtererfgebied zorgde bij situaties op hoekpercelen en percelen waarop hoofdgebouwen schuin stonden ten opzichte van het openbaar toegankelijk gebied voor onduidelijkheden. In de gewijzigde definitie zijn de praktijkervaringen uit de huidige situatie verwerkt, waarmee de definitie is verduidelijkt.

Dakkapel aan de voorgevel en op recreatiewoning
Naast de bovengenoemde veranderingen zijn er nog een aantal andere wijzigingen doorgevoerd. Het wordt mogelijk vergunning vrij een dakkapel aan de voorgevel van een woning te bouwen en op een recreatiewoning, mits er geen welstandeisen gelden. Dit kunt u checken bij de gemeente.

Toch een vergunning dakkapel nodig?
Om te kijken of u een vergunning nodig heeft, kunt u het beste de vergunningcheck doen en informeren bij uw gemeente.

Als blijkt dat u toch een vergunning nodig heeft, dan kunnen wij de aanvraag natuurlijk voor u verzorgen. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Bekijk ook de Prijs dakkapel en vraag een offerte dakkapel aan.