Gelukkige mensen zijn energieker, creatiever en lossen problemen beter op. Onderzoek toont aan dat daglicht (natuurlijk licht) van belang is voor ons welzijn. Door daglicht kunnen we beter functioneren en voelen we ons gelukkiger, energieker en meer tevreden. We hebben te veel kunstlicht.

De huidige generatie kunnen we de ‘indoorgeneratie’  noemen. We brengen tot gemiddeld 90% (!) van onze tijd binnen door. En niet alleen binnen, maar ook merendeels in ruimtes met kunstlicht. Kunstmatig licht is anders dan natuurlijk daglicht. Natuurlijk licht bevat een kleurenspectrum dat tijdens de dag verandert. Hierdoor wordt onze biologische klok aangestuurd. Deze heeft invloed op bloeddruk en stofwisseling.

Zo zit er ‘s ochtends meer blauw in daglicht waardoor we wakker, alert en geconcentreerd raken. Ons lichaam maakt dan meer ‘energiemaker’ cortisol aan. Aan het einde van de dag wordt het lichtspectrum juist roder. Dan maken we meer ‘rustmaker’  melatonine aan.

Tijd voor meer natuurlijk daglicht

Een zolderruimte wordt in veel huizen gebruikt om te slapen, te spelen of te werken. Als er op zo’n zolderverdieping alleen sprake is van een dakkapel of dakraam, is het gebruiken van kunstlicht al snel noodzakelijk. Met het installeren van een dakkapel op de zolderverdieping van uw huis lost u dat probleem op. Door een goede daglicht berekening te maken weet u zeker dat u voldoende natuurlijk licht op zolder binnenhaalt.

Daglichtberekening dakkapel

Een daglichtberekening is nodig om er zeker van te zijn dat er voldoende daglicht aanwezig is in de ruimte waar u regelmatig werkt of verblijft. Vaak is dat in de woonkamer en slaapkamer(s) van uw huis goed geregeld. Maar de zolder is met soms een enkel dakraam een stuk minder goed voorzien van daglicht.

Daglicht bouwbesluit (bouwwerken leefomgeving)

Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Besluit bouwwerken leefomgeving (voorheen het Bouwbesluit) regels vastgelegd voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die regels. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan ook regels voor voldoende daglicht in bouwwerken. Deze verschillen per gebruiksfunctie en soort ruimte.

Daglichtberekening voor uw dakkapel maken

In het Besluit bouwwerken leefomgeving is voorgeschreven hoeveel daglicht een verblijfsruimte in een woning moet hebben. Het daglichtoppervlak (het totale raamoppervlak van ramen die hoger dan 60 cm boven de vloer is gelegen) moet tenminste gelijk zijn aan 10% van het vloeroppervlak van het verblijfsgebied. Met een minimale daglichtoppervlak van 0,5 m2.

Wanneer uw zolderruimte bijvoorbeeld 20 m2 groot is, dan moet een equivalente daglichtoppervlakte aanwezig zijn van minimaal 2 m2. Het vloeroppervlak in de dakkapel moet worden meegeteld als verblijfsgebied!

U zit goed met een dakkapel van BM Daktechniek

Een dakkapel van BM Daktechniek van bijvoorbeeld 2,40 meter breed heeft – met 3 ramen – een daglichtoppervlak van 3m2. Daarmee wordt de gemiddelde zolder een heerlijke werk, speel- of slaapkamer. Vragen? Bereik ons telefonisch via 0341 451355 of stuur uw vragen in een bericht via onderstaand contactformulier. We horen graag van u!

Wij nemen contact met u op