Onderhoud van kunststof kozijnen van uw dakkapel is niet ingewikkeld of tijdrovend. Het betekent vooral het reinigen van de kozijnen.

In tegenstelling tot houten dakkapellen, die onderhevig zijn aan slijtage en regelmatig onderhoud zoals schuren en verven, bieden kunststof kozijnen juist een onderhoudsarme oplossing. Door ze simpelweg schoon te houden, kunt u jarenlang zorgeloos genieten van uw kunststof dakkapel, zonder de frequente onderhoudsbeurten die hout nodig heeft. Het reinigen van kunststof zorgt ervoor dat het materiaal niet vroegtijdig verouderd of verkleurd en dat er geen stof in de scharnieren of naden trekt.

Tegenwoordig zien we dat men steeds vaker kiest voor kunststof kozijnen. De voordelen? Deze kozijnen bieden een uitstekende isolatie, hebben geen last van houtrot en hoeven niet geschilderd te worden. Eerder hadden kunststof kozijnen qua uitstraling wat nadelen ten opzichte van hout, wat mensen vaak liet kiezen voor hout ondanks het extra onderhoud.

Hoe moet ik kunststof kozijnen reinigen?

Hoewel ze bekend staan om hun lage onderhoud, kunnen kunststof kozijnen toch vuil worden door weersinvloeden. Ze hebben geen vijfjaarlijkse schilderbeurt nodig zoals hout, maar het regelmatig reinigen van uw kunststof dakkapel bevordert hun levensduur. Neem een paar keer per jaar de tijd om ze grondig te reinigen.

Reinigen van kunststof kozijnen doet u het beste door het kunststof materiaal met een speciaal  reinigingsmiddel voor PVC-profielen te gebruiken. Met een dergelijk middel voorkomt u dat het profiel van uw kozijnen beschadigt. Gebruik een spons of een zachte doek om te poetsen en spoel het sop zorgvuldig af, ook als u een verantwoord schoonmaakmiddel gebruikt.

Tweejaarlijkse Reinigen

Ons advies is om de kunststof kozijnen van uw dakkapel minimaal twee keer per jaar te reinigen. Het reinigen van kunststof kozijnen is vergelijkbaar met het wassen van gordijnen. Tijdens het reinigingsproces merkt u pas hoe verweerd uw kunststof was. Sla deze tweejaarlijkse klus dus vooral niet over.

Stappen om een Kunststof Kozijn schoon te maken:

 1. Begin met het verwijderen van los vuil met schoon water en een spons. Zorg ervoor dat er geen vuil op de spons achterblijft, om krassen te voorkomen.
 2. Droog het kozijn met een zachte, schone doek.
 3. Maak een sopje en gebruik een microvezeldoek om de kozijnen grondig te reinigen.
 4. Spoel na met schoon water en droog het kozijn.

Mocht u na het reinigen vlekken of schimmel op het kozijn opmerken, gebruik dan een onverdund reinigingsmiddel en een vochtige doek om deze te verwijderen. Als u te maken heeft met sterk verweerd kunststof, dan kan extra reiniging vereist zijn. Tot slot kunt u overwegen uw kunststof kozijnen in de was te zetten, hoewel dit niet noodzakelijk is. Hier vertellen we later in dit artikel nog meer over.

Let op! Gebruik bij het reinigen geen schuursponzen, borstels of agressieve reinigingsmiddelen. Dit kan leiden tot krassen en/of beschadigingen.

Aanbevolen Schoonmaakmiddelen voor Kunststof Kozijnen:

 • Reinigingsmiddel voor PVC-profielen
 • Afwasmiddel
 • Allesreinigers
 • Glasreiniger

Vermijd deze Schoonmaakmiddelen

 • Schoonmaakazijn
 • Spiritus
 • Ethanol
 • Wasbenzine
 • Aceton
 • Lakreiniger

Kunststof kozijnen in de was zetten

Naast het reinigen van de kozijnen is het verstandig om de kunststof kozijnen ook jaarlijks in een kunststof was te zetten. Deze was vormt een extra beschermlaag die voorkomt dat het materiaal verouderd. De was zorgt ervoor dat aanslag en vocht worden afgestoten en UV straling minder impact heeft.

Scharnieren van kunststof kozijnen onderhouden:

De scharnieren van uw kozijnen kunnen soms wat olie gebruiken om soepel te blijven functioneren. Als u merkt dat er wat wrijving is bij het openen, kan een beetje olie wonderen doen!

Dakkapel advies op maat

Heeft u schade aan de kozijnen of functioneren ze niet naar behoren? Of overweegt u de aanschaf van een dakkapel voor uw huis? Neem eens een kijkje in de showroom van BM Daktechniek in Harderwijk. Als u vooraf een afspraak maakt, nemen we alle tijd om u alle mogelijkheden voor een passende dakkapel te laten zien.

Wij nemen contact met u op