Als u op zoek bent naar een dakkapel, dan is de kans groot dat u al gehoord heeft van bekleding met HPL platen. HPL staat voor ‘High Pressure Laminate’ ofwel hogedruk kunststofplaat. Het is een hoogwaardig bouwmateriaal dat veel gebruikt wordt voor dakkapellen vanwege de duurzaamheid en het onderhoudsgemak. Waar moet u op letten bij de aanschaf? Wat zijn  de prijzen van een dakkapel met HPL beplating? En waarin verschilt een HPL dakkapel van een houten dakkapel? In dit artikel geven we u alle informatie die u nodig heeft.

Wat is een HPL dakkapel?

Een HPL dakkapel is een dakkapel die aan de buitenzijde bekleed is met HPL platen. HPL-platen is een materiaal dat bestaat uit meerdere lagen papier of houtvezels die onder hoge druk en temperatuur samengeperst worden met een hars. Het resultaat is een plaat die extreem hard en sterk is. HPL platen zijn zeer geschikt voor bekleding van constructies voor buiten. BM Daktechniek maakt dakkapellen met HPL bekleding met een gladde textuur en generfde structuur.

Voordelen van een HPL platen voor een dakkapel

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan HPL beplating. Ten eerste is HPL zeer duurzaam en gaat het lang mee. HPL platen kunnen wel 50 jaar meegaan, terwijl bijvoorbeeld een houten dakkapel na 25 jaar aan vervanging toe kan zijn. Daarnaast is HPL onderhoudsarm en hoeft u de dakkapel niet jaarlijks te schilderen. HPL is bestand tegen weersinvloeden en uv-straling, waardoor het niet snel zal verkleuren of vervormen. Bovendien is HPL ondoordringbaar voor vocht, slijtvast, slagbestendig en hittebestendig.  HPL is leverbaar in verschillende kleuren.

Welke soorten dakkapel HPL platen zijn er?

HPL beplating wordt in de volksmond ‘Trespa’ genoemd. Trespa is een fabrikant (merk) van HPL beplating. BM Daktechniek kiest bij de bouw van uw dakkapel de zeer hoogwaardige HPL beplating van Milyt, Unikern of Trespa.

Milyt HPL

Milyn HPL platen zijn onder hoge druk en hoge temperatuur samengeperst. De toplaag is versterkt met een UV bestendige acrylaat. Door aan het oppervlak gekleurde pigmenten toe te voegen zijn de kwalitatief duurzame volkernplaten in de meest uiteenlopende kleuren leverbaar.  Milyt wordt zowel in nieuwbouw als renovatie projecten toegepast en is ideaal voor het bekleden van dakkapellen.

Unikern HPL

UniKern platen zijn duurzaam en makkelijk te bewerken. UniKern wordt geleverd in de meest gebruikelijke RAL- en UNI kleuren, maar ook gebeitste HOUT-reproducties en zelfs een zink reproductie behoren tot het standaard voorraad assortiment. UniKern plaat is vervaardigd uit een mix van thermo hardende harsen en kraft papier. Het geïmpregneerde papier wordt onder hoge druk en temperatuur tot een stabiel eindresultaat geperst. De platen beschikken altijd 2-zijdig over een decoratieve afwerking. Waar nodig zijn de platen voorzien van een extra UV bestendige toplaag.

Trespa HPL

Trespa platen zijn blijvend mooi, duurzaam en onderhoudsarm. Leverbaar in 13 mooie Ral-kleuren, die ook na jaren hun uitstraling blijven behouden. De platen bestaan uit lagen van natuurlijke vezels (papier en/of hout met thermohardende harsen en oppervlaktelagen aan twee zijden met decoratieve kleuren. Een transparante toplaag is toegevoegd aan de oppervlaktelagen welke is uitgehard door Trespa’s unieke bedrijfseigen technologie “Electron Beam Curing (EBC)”, om de weers- en lichtbeschermende eigenschappen te verbeteren. Deze componenten zijn aan elkaar gebonden door gelijktijdig gebruik van warmte en hoge specifieke druk om een homogeen materiaal met verhoogde dichtheid en geïntegreerd, gesloten oppervlak te verkrijgen.

HPL of hout. Wat moet ik kiezen voor mijn dakkapel?

Als u een dakkapel met HPL beplating wilt vergelijken met een  houten dakkapel, dan zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten. Dakkapel met HPL beplating is gemaakt van houtvezelplaten met een harde toplaag van kunsthars. Het materiaal is sterk, duurzaam en onderhoudsarm. Jaarlijks uw dakkapel reinigen volstaat.

Een houten dakkapel wordt aan de buitenzijde vaak bekleed met gladde WBP -Water Boiled Proof- beplating. Dit plaatmateriaal bestaat uit houtfineerlagen die met watervaste lijm op elkaar verlijmd zijn. Een WBP verlijming houdt in dat de plaat is verlijmd met een lijm die ervoor kan zorgen dat het multiplex minimaal 72 uur een kookproef heeft kunnen doorstaan. In die 72 uren mag het multiplex vervolgens geen lagen loslaten.
Dit materiaal is sterk maar dient goed onderhouden te worden door dit jaarlijkse verfbeurt. Houd hier rekening mee bij het kiezen van uw dakkapel.

Kwaliteit in HPL

Als u kiest voor HPL buitenbekleding voor uw dakkapel van BM Daktechniek  worden de HPL platen in onze werkplaats bevestigd. Onze specialisten doen dat onder ideale omstandigheden qua temperatuur en luchtvochtigheid. Voor het bevestigen van de HPL platen zijn er verschillende montagemethoden mogelijk. U kunt hierbij kiezen uit montage door middel van Torx RVS schroeven of krachtige polymeerlijm zodat we relatief weinig hoeven te schroeven. Het verlijmen van HPL platen is arbeidsintensiever en hierdoor kostbaarder.

Wat kost een dakkapel met HPL beplating?

De prijzen van een HPL dakkapel zijn afhankelijk van verschillende factoren als het ontwerp, de afmetingen en bijvoorbeeld hellingshoek van uw woning. Kiest u er bijvoorbeeld voor zonwering als optie toe te voegen dan valt de prijs hoger uit. U kunt eenvoudig en snel bij ons een overzichtelijke indicatieve offerte opvragen voor uw HPL dakkapel. U weet dan exact wat de prijs is en waar u voor kiest.

Interesse in een HPL dakkapel?

Neem dan direct contact op met onze experts. We beantwoorden uw vragen graag en voorzien u tevens van professioneel advies. Vul ons contact formulier in of bereik ons op telefoonnummer 0341 45 13 55. We kijken uit naar uw bericht!

Wij nemen contact met u op