Bij een dakkapel denkt u niet direct aan duurzaam en goed voor het milieu. Het gaat vooral om de ruimte en het extra licht. Toch kan een dakkapel wel degelijk duurzaam zijn door het gebruik van de juiste materialen en de functie. Hierdoor gaat het energieverbruik en de CO2-uitstoot omlaag. Zo spaart u het milieu.

Dakkapel van duurzame materialen

Het eerste dat u doet bij het plaatsen van een duurzame dakkapel is kiezen voor een lokale vakman. Die hoeft minder ver te reizen dus is er minder CO2-uitstoot. Vervolgens kijkt u naar het materiaal: hout of kunststof? Kiest u voor hout, ga dan voor hout met een duurzaamheidslabel zoals PEFC of FSC. PEFC is een non-profitorganisatie die let op duurzaam bosbeheer, terwijl FSC toezicht houdt op een verantwoorde productie van bijvoorbeeld hout. Beide organisaties stellen eisen aan het hergebruik van hout en zetten zich in voor een milieuvriendelijke productie. Wilt u een kunststof dakkapel? Sowieso is dit materiaal van zichzelf al redelijk duurzaam, want het isoleert goed. Een prima manier om op de stookkosten te besparen. Bovendien is kunststof zeer geschikt om gerecycled te worden. Daarom gaat een dakkapel van dit materiaal wel 50 jaar mee.

Dakkapel met een duurzame functie

Naast de keuze voor een duurzaam materiaal, is ook de functie van de dakkapel belangrijk. Die gaat verder dan alleen het creëren van meer licht en meer ruimte. Door zonnepanelen op de dakkapel en de rest van het dak te plaatsen, wekt u op een duurzame manier energie op. In de regel is het makkelijker zonnepanelen te laten plaatsen op een op maat gemaakte dakkapel. U kunt in plaats van zonnepanelen ook kiezen voor een groendak. Dan wordt de dakkapel aan de bovenkant bedekt met vegetatie. Dit is een goed isolatiemateriaal en heeft een natuurlijke uitstraling. Bovendien nemen groendaken schadelijke stoffen zoals CO2 op.

Hoe financier je een duurzame dakkapel?

Het plaatsen van een dakkapel is prijzig en kost al snel duizenden euro’s. Voor een dakkapel zelf bestaan geen subsidies, maar er zijn wel tegemoetkomingen in de aanschaf van bepaalde onderdelen, zoals het glas. Verder mag u de btw op de aanschaf van zonnepanelen aftrekken van de inkomstenbelasting. U kunt ervoor kiezen de duurzame dakkapel te financieren via de hypotheek. Bij duurzame verbouwingen geldt dat de maximale hypotheek op 106 procent ligt van de woningwaarde. Zo is er dus wat meer ruimte binnen de hypotheek voor een dergelijke verbouwing. Sluit u een verbouwingslening af, dan gelden fiscale voordelen want de rente is aftrekbaar.

Kies een duurzame energieleverancier

Bij duurzame maatregelen als een ‘groene’ dakkapel hoort ook een duurzame energieleverancier. Maar hoe weet u zeker dat u te maken heeft met een aanbieder die groene stroom levert? Duurzame energie vergelijkt u online met behulp van een vergelijkingswebsite. U ziet direct welke leveranciers groene stroom inkopen of zelf opwekken. Daarnaast kunt u flink besparen op de energierekening door over te stappen.

Ook een dakkapel?

Overweegt u een duurzame dakkapel te laten plaatsen maar wilt u toch meer informatie? Vraag dan direct een offerte aan. Wij bieden een gemakkelijke offerte-tool waarmee u de dakkapel helemaal naar wens samenstelt. Vervolgens krijgt u vrijblijvend een passende offerte tegen een gunstige prijs.

Wij nemen contact met u op