Vanaf 1 november 2014 zijn de normen voor vergunningsvrij bouwen van o.a. dakkapellen wat verruimd. Zo kan ook het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning nu soms zonder vergunning. Hoe zit dat nu precies?

De wetgever maakt bij het beoordelen van vergunningsplicht verschil tussen vergunningsvrij bouwen en bouwvergunningsvrij bouwen. Beide zijn geregeld in het BOR (wetgeving Besluit OmgevingsRecht)*.

Vergunningsvrij bouwen
Vergunningsvrij bouwen wordt geregeld in hoofdstuk 2 artikel 2 van het BOR. Dakkapellen aan de achterzijde (mits die voldoet aan de standaard vergunningsregels voor dakkapellen) vallen onder dit besluit. Het bestemmingsplan en welstand zijn in dit geval geen partij. Een dakkapel aan de voorgevel valt nooit onder vergunningsvrij bouwen.

Bouwvergunningsvrij bouwen
Dakkapellen aan de voorgevel vallen mogelijk wel onder het bouwvergunningsvrij bouwen (BOR hoofdstuk 3 artikel3). Dat hoofdstuk bepaalt dat bouw aan de voorgevel misschien wel bouwvergunningsvrij is. Het bestemmingsplan en welstand zijn in dit geval wel een partij en cruciaal voor het wel of niet vergunningsvrij mogen bouwen.

In de praktijk betekent het dat een dakkapel aan de voorkant alleen vergunningsvrij is als het bestemmingsplan dat toestaat en het een welstandvrij gebied betreft. Uiteraard moet de dakkapel daarnaast voldoen aan de standaard vergunningsregels voor dakkapellen.

Welstandsvrij gebied
Er zijn enkele gemeenten die specifieke gebieden toewijzen als ‘welstandvrij gebied’. De welstandnota is openbaar en staat bijna altijd op de site van de gemeente. Vaak met een plattegrond met wijken die het betreft. Het kan dus belangrijk zijn om dit vooraf te checken. Dat geldt ook voor het bestemmingsplan.

Met schuin dak of nokverhoging
Een dakkapel met schuin dak of nokverhogingen zijn nog steeds altijd vergunning plichtig, zowel aan de voor en/of achtergevel van de woning.

Toch een vergunning dakkapel nodig?
Om te kijken of u een vergunning nodig heeft, kunt u het beste de vergunningcheck doen en informeren bij uw gemeente. Als blijkt dat u toch een vergunning nodig heeft, dan kunnen wij de aanvraag natuurlijk voor u verzorgen. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Bekijk ook de prijs dakkapel en vraag een offerte dakkapel aan.

(*Bron: Staatsblad: http://vergunningvrij.omgevingsvergunning.com/bor1-11-2014.asp#a2)