Condensatie is het proces waarmee warme (en soms vochtige) lucht in aanraking komt met koude plekken in uw huis. Dit zijn meestal ramen. Wanneer het koude oppervlak van glas in contact komt met warme lucht binnen, kan er waterdamp ontstaan die zich afzet op de binnenkant van het glas. Condensatie kan uiteindelijk  zorgen voor schimmelvorming in uw huis. Schimmel geeft een muffe geur in huis, is slecht voor verf en behang en kan zorgen voor hoofpijn, irritaties aan neus, keel of ogen.  Het is dus belangrijk om condensatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe ontstaat condens op de ramen van uw dakkapel?

Een dakkapel van BM Daktechniek kan ervoor zorgen dat u een zolderverdieping kunt gebruiken als volwaardige slaapkamer of dat u een tweede badkamer op uw zolder kunt realiseren.  Een volwassen persoon  verliest door transpiratie tot wel  2 liter vocht per nacht. Bij het gebruiken van een douche ontstaat veel warme, vochtige lucht. Vooral als u de ramen van uw dakkapel gesloten houdt, wordt een slaapkamer of badkamer op uw zolder een warme, vochtige ruimte.

Oplossingen voor het voorkomen van condensatie

Om het ontstaan van condensatie van het vensterglas van de ramen van uw dakkapel te voorkomen zijn een aantal oplossingen mogelijk.

1 Slechte lucht afvoeren

Ventilatie is de beste manier om warme, vochtige lucht af te voeren. U kunt de draai-kiepramen in de dakkapel van BM Daktechniek eenvoudig gebruiken om veel of weinig te ventileren.

2 Te goed geïsoleerd

Nieuwe(re) huizen zijn vaak zeer goed geïsoleerd. Dat betekent dat er nauwelijks verse lucht via kieren of spleten binnen kan komen. Zorg er dus voor dat u via ventilatieroosters in uw dakkapel permanent verse lucht toelaat, ook als uw ramen niet openstaan. Zo blijft de luchtvochtigheid op een optimaal niveau.

3 Bouwvocht in nieuwbouw

Bij het plaatsen van een dakkapel in een nieuwbouwhuis kan condensatie van de vensters ook ontstaan door de aanwezigheid van bouwvocht. Tijdens de bouwwerken wordt er veel water (beton, stucwerk, tegellijm) gebruikt en dit is vaak nog niet allemaal uit de constructie getrokken wanneer u in uw nieuwe huis gaat wonen. Met een bouwdroger kunt u dit type vocht eenvoudig uit uw woning trekken.

Dakkapel advies op maat

Wilt u professioneel advies over ventilatie van uw nieuwe dakkapel? Bij BM Daktechniek bouwen we kwalitatief hoogstaande dakkapellen op maat.  Maak vandaag nog een afspraak met een van onze dakkapel specialisten om de mogelijkheden voor uw huis te bespreken.

Wij nemen contact met u op