De ruimte die u wint met de plaatsing van een dakkapel is afhankelijk van de breedte en de hoogte van de dakkapel die u kiest. Een dakkapel van BM Daktechniek wordt op maat en geheel naar wens gefabriceerd in onze eigen werkplaats.

Verhuizen? Neem liever een dakkapel!

Met het plaatsen van een dakkapel creëert u woonruimte bij uw huis. Het plaatsen van een dakkapel is voor veel huiseigenaren die wat groter willen wonen een prima alternatief voor een verhuizing naar een groter huis.

Maar een dakkapel moet passen bij uw woning, budget en bij uw smaak. Er zijn een aantal regels met betrekking tot de afmeting van de dakkapel in verhouding met het dak, maar de mogelijkheden om de ideale dakkapel samen te stellen zijn groot. Bedenkt u zich in ieder geval dat de gemiddelde prijs per m2 extra woonruimte die u met een dakkapel krijgt, zal stijgen naarmate u een bredere dakkapel laat bouwen.

Moet ik een vergunning aanvragen voor mijn dakkapel?

Bouwtechnisch zijn er niet heel grote beperkingen qua maximale breedte en hoogte van uw nieuwe dakkapel. U heeft in de meeste Nederlandse gemeenten geen vergunning aan te vragen als uw dakkapel binnen bepaalde grenzen blijft.

De belangrijkste voorwaarden daarvoor zijn

  1. Een vergunning is meestal niet nodig als de dakkapel niet uitkijkt op openbaar toegankelijk gebied (zoals een straat). Dat betekent dat de meeste dakkapellen die aan de achter- of zijgevel van uw woning worden gebouwd vergunning vrij zijn.
  2. De dakkapel die u laat bouwen moet een plat dak hebben
  3. De maximale hoogte van een vergunning vrij dakkapel is 1,75 meter vanaf de voet van de dakkapel.
  4. De bovenkant van de dakkapel bevindt zich minimaal 0,5 meter onder de dak nok van uw woning.
  5. De zijwanden van uw nieuwe dakkapel moeten minimaal 0,5 meter verwijderd zijn van de zijkant van het dakvlak.
  6. De onderkant van de te bouwen dakkapel ligt tussen de 0,5 meter en 1 meter boven de onderrand van het dak.

Wij adviseren u te informeren naar de actuele richtlijnen binnen uw gemeente ten behoeve van het plaatsen van een dakkapel voor uw woning.

De ideale breedte van een dakkapel

Waar bij een dakkapel aan de achterzijde van uw huis minimaal 0,5 meter moet zitten tussen het einde van de dakkapel en de zijwand van uw dakvlak, is dat bij een dakkapel aan de voorzijde vaak strenger. De welstandseis in de meeste gemeenten in ons land bepalen dat u maximaal 50% van de breedte van het dak mag bebouwen voor het formaat van een dakkapel die aan de voorzijde wordt geplaatst.

Breder is goedkoper

Wilt u 2 slaapkamers op uw zolderverdieping maken met het plaatsen van een dakkapel? Kies dan liever voor 1 brede dakkapel dan 2 kleinere. De prijs per strekkende meter dakkapel daalt op het moment dat deze breder wordt.

Uw dakkapel op maat van BM Daktechniek

Door onze jarenlange ervaring kunnen we voor iedere woning de perfecte dakkapel samenstellen. Samen met u bepalen we de meest optimale hoogte en breedte voor uw dakkapel. En natuurlijk kijken we ook naar kleur en materiaal die passen bij uw woning.

Wilt u voorbeelden van dakkapellen zien?

Bekijk onze fotogalerij en presentaties van dakkapellen die recent door ons team door heel Nederland zijn geplaatst.  Als u ons via de offerte module een offerte aanvraag stuurt dan ontvangt u per e-mail onze vrijblijvende aanbieding. Wij kijken uit naar uw reactie.