Wat kost een dakkapel? En het plaatsen daarvan?

U denkt aan een dakkapel op uw woning. Maar, wat zijn daarvan de kosten? U kunt daarvoor bij ons eenvoudig een offerte aanvragen. Tegelijkertijd begrijpen we dat u misschien alvast wilt weten waar u aan toe bent. Daarom hebben we alle informatie verzamelt, over de kosten en de prijs van een dakkapel. Want, wat bepaalt eigenlijk hoeveel een dakkapel van 2 meter, 3 meter, 4 meter, 5 meter of zelfs 6 meter kost?

Tip: ook als u een offerte aanvraagt lichten we die graag toe. We zetten de kosten vrijblijvend en zonder enige verdere verplichting op een rij, waarna we graag uitleggen hoe de materialen, afmetingen, de dakconstructie en meer factoren invloed hebben op de prijs.

  • Alle informatie over de kosten: dit wilt u weten voordat u een offerte aanvraagt
    Wat is de invloed van het type dakkapel, de materialen en de vergunning? En zijn er subsidies of andere voordelen, die helpen om de prijs gedeeltelijk terug te verdienen?
  • Gedetailleerde informatie, omdat we de dakkapellen in onze eigen werkplaats bouwen
    Dat doen we al meer dan 30 jaar. We zijn een familiebedrijf met alle ervaring, expertise en een eigen werkplaats waar we uw dakkapel tot in detail opbouwen en voorbereiden.
  • Stel uw vragen: ook naar aanleiding van onze vrijblijvende offerte
    Toch nog vragen over wat een dakkapel kost? Of hoe we de dakkapel plaatsen en wat daar de kosten van zijn? Tip: wij plaatsen bijna altijd binnen 1 dag!

Wat kost een dakkapel gemiddeld?

Wat kost een dakkapel gemiddeld? Zelfs als we daar een antwoord op zouden hebben zou het u niet verder helpen. De kosten variëren van een paar duizend euro voor een eenvoudige en kleine dakkapel tot €15.000 of meer voor de meest luxe uitvoering en afwerking.

Wij bouwen iedere dakkapel altijd op maat. Dat wil zeggen, die bouwen we bij ons in de werkplaats voor u op in hout of kunststof. Door het werk zoveel mogelijk voor te bereiden in onze werkplaats kunnen we de dakkapel vervolgens binnen 1 werkdag bij u op het dak plaatsen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, omdat we in onze werkplaats geen rekening te hoeven houden met het weer en niet bij u op het dak hoeven te werken.

Dat de dakkapel kosten sterk uiteenlopen komt door het grote aantal types, afmetingen en afwerkingen die er mogelijk zijn. Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande types, om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

[blog Alle types dakkapellen (Type A tot en met H en dakkapel op maat)]

Tip: benieuwd naar de bijkomende kosten, voor de afwerking van een dakkapel? In onze offerte specificeren we alle kosten, zoals die voor Keralit zijwandpanelen, een dakrandpaneel, een ventilatierooster en bijvoorbeeld een insectenhor.

Factoren die bepalen hoeveel uw dakkapel kost

U kunt zich misschien voorstellen dat de kosten van een dakkapel afhangen van het type dat u kiest en de materialen die we gebruiken. Daarnaast spelen de afmetingen een belangrijke rol, net als de dakconstructie, de kozijnen en ramen en de isolatie die we toepassen. We zetten alle factoren voor u op een rij, om niets over het hoofd te zien. Tip: in onze vrijblijvende offerte specificeren we de kosten, zodat u precies weet wat u waarvoor betaalt.

Type dakkapel: wat betekent prefab eigenlijk?

Wat een dakkapel kost hangt in de eerste plaats af van het type, dus de manier waarop u deze laat bouwen. Waarschijnlijk heeft u gehoord van de prefab dakkapel, ten opzichte van de maatwerk dakkapel. Daarover bestaan helaas een aantal misverstanden. Daarom zetten we de verschillen graag voor u op een rij:

  • Prefab dakkapel
    ‘Prefab’ staat voor ‘pre-fabricated’, dus ‘vooraf gefabriceerd’. In het geval van een dakkapel betekent dit dat we de dakkapel bij ons in de werkplaats bouwen. Dat doen we tot een zo ver mogelijk gevorderd stadium. Op die manier verkorten we de tijd die we bij u op het dak moeten werken. Bij ons in de werkplaats hebben we geen last van het weer, hebben we alle materialen bij de hand en hoeven we niet op hoogte te werken.
  • Maatwerk dakkapel
    Staat uw dak het niet toe om onze prefab dakkapel vanuit de werkplaats binnen 1 werkdag te plaatsen? Dan moeten we de dakkapel bij u op het dak opbouwen. Het is een maatwerk dakkapel, om rekening te kunnen houden met de afwijkende constructie. Of om een specifieke uitstraling mogelijk te maken.

In beide gevallen gebruiken we dezelfde hoogwaardige materialen, zoals hout of kunststof. We werken op precies dezelfde manier aan de dakkapel en realiseren dus dezelfde hoge kwaliteit.

Let op: een prefab dakkapel is geen ‘standaard dakkapel’. We meten de dakkapel altijd bij u thuis in, om de precieze afmetingen te bepalen. Vervolgens bouwen we de dakkapel bij ons in de werkplaats op, omdat dit simpelweg beter werkt en het mogelijk maakt om sneller te bouwen. Daardoor drukt het de kosten, dus kunnen we de hoogwaardige dakkapel voor een lagere prijs aanbieden.

Tip: wilt u een ‘maatwerk dakkapel’ vergelijken met een prefab dakkapel, uit onze eigen werkplaats? Vraag altijd na wat het precies ‘maatwerk’ maakt. Als het gaat om de precieze afmetingen op basis van uw dak, het aantal ramen dat u wenst en de afwerking met bijvoorbeeld ventilatieroosters, een hor of andere extra’s bieden onze prefab-modellen hetzelfde maatwerk.

Steeds minder bedrijven bouwen een traditionele dakkapel op het dak zelf op. Dat heeft vooral te maken met de kosten . Het is duurder om op het dak te bouwen, omdat we op hoogte moeten werken. Dat vraagt om een kraanwagen, die we voor langere tijd moeten plaatsen. In de praktijk wordt vooral de dakopbouw nog ter plekke uitgevoerd. Het gaat dan om grotere projecten, voor een opbouw van bijvoorbeeld 20 vierkante meter (m2) of meer.

Een dakkapel kunt u veel beter prefab laten bouwen, zoals bij ons in de eigen werkplaats. Dat doen we volledig op maat, omdat we de dakkapel vooraf zorgvuldig bij u komen inmeten. De dakkapel plaatsen we vervolgens binnen 1 werkdag bij u op het dak.

Materiaal

De kosten van een dakkapel hangen sterk af van het materiaal dat u kiest:

  • Houten dakkapel is de duurste keuze
    Hout was traditioneel de goedkopere keuze, in ieder geval bij aanschaf. Tegenwoordig kent hout hoge prijzen, waardoor dit voordeel is verdwenen. Daarnaast vraagt hout om relatief veel onderhoud, zoals u wellicht weet van andere kozijnen. Het schilderwerk dient iedere 3 tot 5 jaar opnieuw aangebracht te worden, om de kwaliteit te behouden. Dat betekent dat een houten dakkapel op de lange(re) termijn altijd meer zal kosten dan een model in kunststof. 
  • Kunststof dakkapel is beter betaalbaar
    Een dakkapel in kunststof zal uiteindelijk minder kosten dan een variant in hout. We gebruiken hoogwaardige materialen, die voor een goede prijs beschikbaar zijn. Dat geldt ook voor de kozijnen. Bovendien heeft kunststof nauwelijks onderhoud nodig. Schilderen hoeft niet, het is in plaats daarvan voldoende om de kunststof delen regelmatig te (laten) reinigen.
    Op de lange termijn is kunststof altijd een betere investering, dankzij de zeer lange levensduur zonder bijkomende kosten. 

Twijfelt u tussen een dakkapel in hout en kunststof, mede vanwege de kosten? We kunnen kunststof dakkapellen bouwen in houtlook. Op die manier oogt het als hout, maar is het onderhoud veel eenvoudiger. U hoeft kunststof niet te (laten) schilderen. Dat betekent dat de natuurlijke uitstraling (van hout) behouden blijft, zonder dat u daar omkijken naar heeft.

Afmetingen

U kunt zich voorstellen dat een dakkapel van 4 meter, 5 meter of 6 meter meer kost dan bij een breedte van 2 of 3 meter, soms zelfs inclusief de montage. Bredere dakkapellen vragen om meer materiaal, dus maken we meer kosten. Hier staat tegenover dat we maar één keer een ontwerp hoeven te maken, dat u maar één keer een vergunning hoeft aan te vragen en we maar één keer hoeven te plaatsen. Op die manier is een grotere dakkapel relatief goedkoper dan een kleine dakkapel, ondanks de hogere kosten in absolute aantallen. 

Een kleine dakkapel is relatief duurder, omdat we dezelfde kosten maken voor de kraanhuur als bij een grote(re) dakkapel. Daarnaast plaatsen we iedere dakkapel, groot of klein, altijd met minimaal twee monteurs.

Naast de breedte is ook de hoogte belangrijk, als u meer informatie zoekt over de dakkapel kosten. De standaardhoogte van een dakkapel is doorgaans 1,5 of 1.75 meter. De daadwerkelijke hoogte onder de dakkapel is vaak hoger, omdat de hoogte niet vanaf de verdiepingsvloer wordt gemeten. Maar, wijkt de dakhelling van het dak af? Of wenst u een hogere dakkapel? Houd dan rekening met mogelijk hogere kosten.

Tip: specifiek zal een lagere dakhelling dan 35 graden (relatief plat dak) de kosten verhogen. In dat geval hebben we meer materialen nodig om de dakkapel op te bouwen. Is de dakhelling zelfs lager dan 25 graden? Dan moeten we in de meeste gevallen maatwerk toepassen of de dakkapel zelfs bij u op het dak in delen opbouwen. Ook dat leidt tot extra kosten.

Plat dak of schuin dak

Een dakkapel met een plat dak zal normaal gesproken minder kosten dan een schuin pannendak. Het schuine dak vraagt om meer materiaal, voor de constructie. Dit leidt tot een meerprijs. Een plat dak op de dakkapel kunnen we bijvoorbeeld afwerken met EPDM. Dit materiaal gaat tientallen jaren (circa 40 jaar) mee, dus vormt een goede investering. U betaalt relatief weinig kosten, voor hoogwaardige materialen waar u weinig omkijken naar heeft.

Let op: een dakkapel met schuin pannendak is altijd vergunningplichtig.

Kozijnen en ramen

Het type kozijnen heeft veel invloed op hoeveel de dakkapel kost. Dat geldt allereerst voor het materiaal, net als voor het soort ramen, de grootte daarvan en het type glas dat we plaatsen.

  • Materiaal van het kozijn (hout of kunststof)
    Wat een dakkapel kost hangt af van de kozijnen die we plaatsen. Daarvoor gebruiken we hout of kunststof. Een houten kozijn is de meest traditionele keuze. Traditioneel was hout bovendien goedkoper dan kunststof. Zowel door de hoge houtprijzen als ontwikkelingen in kunststof kozijnen zijn de prijzen dichterbij elkaar komen te liggen. Daarnaast vraagt een kunststof kozijn om veel minder onderhoud, omdat u dat niet (periodiek) hoeft te laten schilderen. Kunststof kozijnen zijn daardoor al jaren de goedkopere keuze, waarmee u de kosten van de dakkapel kunt drukken.
    Tip: wilt u betaalbare kunststof kozijnen plaatsen, met de uitstraling van hout? Kies dan voor houtlook. Op die manier combineert u het beste van twee werelden. We laten u graag de voorbeelden in houtlook zien, zodat u zelf ervaart hoe dat (op enige afstand) niet van echt te onderscheiden is.
  • Het soort ramen (vast of draai/kiep)
    Wij plaatsen zowel vaste ramen als draai/kiep-ramen in de dakkapellen die we bouwen. Een vast raam is goedkoper dan een draai/kiep-raam. Op die manier heeft het type ramen invloed op de kosten van de dakkapel die we plaatsen. Het draai/kiep-raam biedt de mogelijkheid om te ventileren en het raam helemaal open te zetten.
    Tip: kiest u een dakkapel met meerdere ramen? Door in het midden een draai/kiep-raam te plaatsen kunt u de vaste ramen van binnenuit schoonmaken. Dat scheelt in de kosten, waardoor de hogere prijs van een draai/kiep-raam zich op termijn terugverdient.
    Zowel de vaste ramen als de draai/kiep-ramen leveren we met kunststof of houten kozijnen, afhankelijk van uw voorkeur. Bovendien leggen we u in de offerte graag uit welke specifieke kozijnen we gebruiken. Dat draagt namelijk bij aan de moderne of meer klassieke uitstraling, die u wenst.
  • De grootte van de kozijnen
    Grotere ramen (en dus grotere kozijnen) leiden tot hogere kosten dan een klein raam. Maar, bij meerdere kleine ramen kunnen de kosten hoger zijn dan bij een paar grote ramen. Daarom laten we u in de offerte graag zien wat de kosten zijn van één of meerdere ramen, zowel vast als draai/kiep. Twijfelt u over het aantal ramen? Of zoekt u naar de meest praktische indeling? Daarover denken we graag met u mee, ook in relatie tot de kosten. Zo helpen we u graag de juiste keuze te maken.
  • Isolatie (standaard HR++)
    Ten slotte beïnvloedt de isolatie van de kozijnen en de ramen de kosten van de dakkapel. Wij plaatsen standaard HR++-glas. Dat is isolatieglas, met een uitstekend rendement. Het betekent dat u in de wintermaanden de kou buiten kunt houden, en de warmte binnen. In de zomer werkt dat precies andersom. Dan houdt u de warmte makkelijker buiten, om het binnen aangenaam koel te houden.
    Investeert u in onze HR++-glazen voor de dakkapel? Dan leidt dat tot extra kosten, omdat we hoogwaardig isolatieglas plaatsen. Op de lange termijn draagt dat bij aan lagere kosten, omdat de energierekening lager uitvalt. U hoeft in de wintermaanden minder te verwarmen en in de zomermaanden niet (of minder) te koelen. Tip: tegen meerprijs is HR+++ triple beglazing mogelijk. Onze kunststof kozijnen zijn ook voor dit type beglazing geschikt.

Tip: boven de ramen kunnen we ventilatieroosters plaatsen. U kunt dan bijvoorbeeld een vast raam plaatsen, met een rooster om toch te kunnen ventileren. U hoeft dan niet de kosten voor een draai/kiep-raam te betalen, terwijl u wel kunt ventileren.

Isolatie

Hoeveel kost een dakkapel in aanschaf? En daarna in gebruik?
Het is belangrijk om ook de tweede vraag te stellen, als u de kosten en prijs wilt beoordelen of vergelijken. Een dakkapel is een mooie uitbreiding op uw woning. Het vormt tegelijkertijd een nieuwe buitenschil, dus vormt de scheiding tussen binnen en buiten.

Sterker nog, de dakkapel op het dak speelt een belangrijke rol in de isolatie van uw woning. Warmte lucht stijgt op, dus zal zich vanuit het huis richting de dakkapel bewegen. Is de dakkapel slecht geïsoleerd? Dan gaat de warmte makkelijk verloren, waardoor u in het hele huis meer zal moeten stoken. Andersom kan een goede dakkapel bijdragen aan betere isolatie, om de warmte makkelijker vast te houden.

Als wij een dakkapel bouwen doen we dat goed geïsoleerd. Dit draagt bij aan een lagere energierekening. Wij bouwen dakkapellen met de voorgeschreven isolatiewaarden, uit het Bouwbesluit. Dit draagt bij aan lagere kosten, omdat u minder hoeft te stoken tijdens de wintermaanden. In de zomermaanden helpt het om de warmte buiten te houden, zodat het binnen aangenaam koel blijft.

Op verzoek kunnen we zelfs sterker isoleren. In dat geval maakt u meer kosten tijdens de bouw van de dakkapel. Die hogere kosten verdient u terug, dankzij de lagere energierekening.

Afwerking en extra opties

De kosten om een dakkapel te plaatsen hangen verder samen met bijvoorbeeld de afwerking die u wenst. En met de extra opties die u wilt toevoegen. De diverse afwerkingen en allerlei opties maken het lastig om vooraf aan te geven wat de dakkapel zal kosten. In plaats daarvan kunnen we wel aangeven welke opties er zijn.

U kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Afwerking aan de binnenzijde
    De afwerking aan de binnenkant van de dakkapel kunt u eventueel zelf doen, of laten doen. Het gaat om het aftimmeren van de dakkapel, net als de afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten of plinten. Het gaat om extra kosten, die u kunt besparen door zelf (een deel van) het werk te doen.
  • Rolluiken en screens
    Denkt u aan een rolluik voor de ramen van de dakkapel? Of wilt u een screen toevoegen? De extra opties dragen bij aan meer comfort (niet te warm binnen) of bijvoorbeeld aan betere beveiliging (dankzij het rolluik). Aan de andere kant leidt het tot extra kosten. Wij kunnen diverse extra’s bieden, waarvoor we in de offerte aangeven wat daar de kosten voor zijn.
  • Ventilatieroosters
    Boven de ramen die we plaatsen kunnen we ventilatieroosters plaatsen. Op die manier kunt u bijvoorbeeld een vast raam plaatsen, mét de mogelijkheid tot ventileren. Dat is handig (en voordelig), als u geen draai/kiep-raam nodig heeft.
    Tip: plaatst u de dakkapel aan een drukke weg? Of wilt u in alle rust kunnen werken in de dakkapel? Denk dan goed na over eventuele ventilatieroosters. Als u ventileert laat dat ook geluid door, dus zal de dakkapel minder rustig zijn. 
  • Insectenhorren
    Voldoende ventileren is belangrijk om het binnenklimaat gezond te houden. Maar, vooral tijdens de zomermaanden en in het najaar loopt u daarmee ook het risico op muggen en andere insecten binnen. Dat valt tegen te houden met insectenhorren, die we netjes kunnen integreren.
    Tip: kies de insectenhorren slim, bij een draai/kiep-raam. Wij plaatsen horren die geschikt zijn om het raam te openen, zodat alles goed op elkaar aansluit.
  • Sierlijsten en dakkraal
    De afwerking van de dakkapel kunnen we vormgeven met een standaard daktrim, sierlijsten of een kraal. Vooral de zinken kraal spreekt veel mensen aan. Vraag ons naar de extra kosten. Die specificeren we in de offerte, zodat u altijd precies weet waar u aan toe bent. 
  • Knieschotten in de dakkapel
    Afhankelijk van de plaatsing van de dakkapel (vooral de hoogte ten opzichte van de verdiepingsvloer) kan het de moeite waard zijn om afgetimmerde knieschotten te plaatsen. Dat leidt tot extra kosten, maar biedt ook extra opbergruimte voor uw spullen. 

Vanzelfsprekend specificeren we de afwerking en extra opties in de offerte die u bij ons aanvraagt. Zo laten we zien hoe we de kosten van de dakkapel berekenen. Dat maakt het makkelijker om offertes te vergelijken. Of om de opties en afwerking aan te passen, bijvoorbeeld als u de kosten omlaag wilt brengen. 

Tip: denkt u aan zonnepanelen op de dakkapel? Dat is een goede manier om de kosten daarvan (gedeeltelijk) terug te verdienen. Houd rekening met een verzwaarde balklaag die altijd noodzakelijk is. Het dak moet de zonnepanelen dragen, naast een eventuele airco-kast. Geef ons aan dat u denkt aan het plaatsen van extra ballast, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Vergunning voor de dakkapel

Wat kost de vergunning voor het laten plaatsen van een dakkapel? In sommige gevallen kunt u de dakkapel plaatsen zonder vergunning. U hoeft dan geen extra kosten te maken. Dat is vaak het geval als u de dakkapel plaatst aan de achterzijde van uw woning, niet te zien vanaf de openbare weg.

In andere gevallen dient u een dakkapel vergunning aan te vragen, in de gemeente waar u woont.
Wij kunnen u daarbij tegen een meerprijs bij helpen, omdat we daarmee veel ervaring hebben. Dat betekent dat we de juiste gegevens verzamelen, om de aanvraag in één keer proberen goed in te dienen. Daarnaast kennen we in een aantal gemeenten de voorwaarden die zij stellen en de vragen die u kunt verwachten. Daarover adviseren we u graag, zodat u goed bent voorbereid op de vergunningsaanvraag.

Denkt u aan een dakkapel aan de achterkant van uw woning, zonder vergunning?
Een dakkapel plaatsen is soms vergunningsvrij, als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • De dakkapel heeft een plat dak
  • De dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter
  • De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet (de dakvoet is het laagste punt van een schuin dak)
  • De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok (de daknok is het hoogste punt van een schuin dak)
  • De zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak (bij rijtjeshuizen en twee-onder-één-kap woningen geldt de grenslijn tussen de woningen als zijkant van het dakvlak

Tip: benieuwd of u een vergunning moet aanvragen voor het plaatsen van de dakkapel?
Doe de Vergunningcheck van het Omgevingsloket. Of lees de brochure van de Rijksoverheid.

De gemeentelijke leges voor een vergunning verschillen per gemeente. Houd rekening met een gemiddeld bedrag van €400.

Montage en plaatsing

Ten slotte wilt u natuurlijk weten wat het daadwerkelijk plaatsen van de dakkapel kost. Wij plaatsen onze dakkapellen standaard binnen 1 werkdag. Dat lukt, omdat we die grotendeels opbouwen bij ons in de eigen werkplaats. Pas als de dakkapel grotendeels klaar is transporteren we die naar uw locatie en plaatsen we deze op het dak

Het grote voordeel van de voorbereidingen bij ons in de werkplaats is dat we zo min mogelijk tijd in de buitenlucht en bij u op het dak aan het werk zijn. Zowel op het dak als bij uw woning zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden. Bovendien komt er veelal een kraanwagen aan te pas, die we moeten huren. Dat betekent dat de kosten voor plaatsing op locatie hoger liggen, dan die van de voorbereidingen bij ons in de werkplaats.

In de offerte geven we altijd precies aan wat de plaatsing van de dakkapel op het dak kost. Daarbij houden we rekening met de kraanwagen die we moeten huren. We komen vooraf bewust een keer bij u langs, om alvast vast te stellen waar de kraanwagen kan staan en hoe we het dak kunnen bereiken. Dat voorkomt verrassingen, over de kosten voor het daadwerkelijke plaatsen.

Zelfs de afvoerkosten voor eventueel oud glas, puin en andere materialen zijn bij ons inbegrepen. We minimaliseren de hoeveelheid af te voeren materialen, omdat we de dakkapel tot in detail opbouwen bij ons in de werkplaats. Ook dat is een voordeel van onze werkwijze. Dit bespaart kosten voor het afvoeren van materialen, ten opzichte van de traditionele dakopbouw.

Voorbeeld: kosten van een dakkapel in 3 scenario’s

Hoeveel kost een dakkapel, als u kiest voor een goedkope en compacte oplossing? En wat zijn de kosten van een prefab dakkapel uit onze werkplaats? Of een luxe dakkapel, die we afwerken met diverse extra opties? Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een precieze prijsopgave. Dan komen we ook graag bij u langs, om de situatie te bekijken en rekening te houden met alles wat belangrijk is voor de planning. 

We werken hieronder een paar scenario’s voor u uit, met een inschatting van de kosten. Dit zijn geen gegarandeerde prijzen, maar geeft een beeld van de verhoudingen. Stel ons uw vragen over de kosten en de dakkapellen, of vraag een vrijblijvende offerte aan als u benieuwd bent. Dat is zonder enige verplichting, dus werkelijk vrijblijvend.



Goedkope dakkapel

Als u zoekt naar een goedkope dakkapel is het belangrijk om een aantal zaken zelf te doen, of in ieder geval niet uit te laten voeren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de dakkapel van binnen zelf af te werken. Dat drukt de kosten. Zonder afwerking voor de zijwanden en het plafond is het in sommige gevallen mogelijk om te besparen op de kosten.

Daarnaast is een kleinere dakkapel normaal gesproken een goedkopere dakkapel. De kosten liggen lager, bijvoorbeeld omdat de kozijnen en ramen kleiner zijn. En omdat er minder materiaal voor nodig is om de dakkapel op te bouwen. Een dakkapel met 2 ramen of met 3 ramen zal in veel gevallen minder kosten dan een dakkapel met 4, 5 of 6 ramen.

Prefab dakkapel uit onze werkplaats

De normale keuze voor een dakkapel is vandaag de dag de prefab dakkapel, bij ons altijd uit de eigen werkplaats. Daar bouwen we de dakkapel in detail voor u op, nadat we die bij u op het dak hebben opgemeten. We bouwen in hout of in kunststof, afhankelijk van uw voorkeuren. Kunststof is eventueel beschikbaar in houtlook, waardoor het toch oogt als hout.

We voorzien dakkapellen standaard van HR++-glas in de kozijnen. Daarnaast gebruiken we materialen die goed isoleren. Het resultaat is een nette, degelijke en geïsoleerde dakkapel. Die bouwen we bij ons in de werkplaats, om de dakkapel vervolgens binnen 1 werkdag bij u op het dak te plaatsen.

Luxe dakkapel met extra opties

Heeft u meer budget en bent u bereid om meer uit te geven aan een dakkapel? Het zijn voor de extra’s en opties die een dakkapel een luxe keuze maken. Daarbij kunt u denken aan zonwering in de vorm van een rolluik of screen en bijvoorbeeld horren voor de ramen. Daarnaast is het mogelijk om het HR++-glas dat we gebruiken te upgraden tot glas met een nog hogere isolatiewaarde.

We leveren altijd elektrisch bedienbare zonwering. Zoekt u naar specifieke afwerkingen of wilt u de dakkapel op het dak laten opbouwen? Dat is een luxe keuze, waarbij de kosten hoger liggen dan wanneer we dat bij ons in de eigen werkplaats doen. Ook de (zeer) grote dakkapellen leiden normaal gesproken tot meer kosten.

Tip: benieuwd naar de prijzen waar u ongeveer op moet rekenen, voor een goedkope dakkapel, de standaard prefab dakkapel uit onze werkplaats of een luxe dakkapel met veel opties? Vraag een vrijblijvende offerte aan. Dan laten we u precies zien hoeveel een dakkapel kost.

Houd er rekening mee dat los van de scenario’s en voorbeelden de kosten van een dakkapel verschillen op basis van:

  • De materialen
    Traditioneel was hout goedkoper dan kunststof, in ieder geval in aanschaf. Dat is veranderd, waardoor kunststof nu op zowel de lange termijn als in het algemeen vaak de goedkopere keuze is. U heeft er nauwelijks omkijken naar, omdat er geen onderhoud nodig is.
  • De afwerking
    Wilt u de dakkapel van binnen laten afwerken en denkt u aan extra’s zoals horren, rolluiken of screens? Dat leidt tot extra kosten, die we netjes specificeren als we u een vrijblijvende offerte aanbieden. 
  • De dakhelling
    Een flauwe dakhelling vraagt om meer materialen voor de constructie. Dat betekent dat we meer kosten moeten maken om dezelfde dakkapel te bouwen. Dit kunnen we inschatten zodra we bij u ter plaatse komen kijken.

Dakkapel kosten financieren: de mogelijkheden

U kunt de dakkapel kosten op meerdere manieren financieren. Dat kan natuurlijk met eigen spaargeld, net als met een lening. Dat laatste kan een Energiebespaarlening zijn. Los daarvan zijn er in sommige gevallen subsidies en andere fiscale voordelen (belastingvoordelen) beschikbaar.

Geld lenen voor een dakkapel

Een dakkapel is een investering in uw woning. Dat betekent dat u daar op meerdere manieren geld voor kunt lenen. Natuurlijk kan dat met een persoonlijke lening. Dat is een krediet dat u voor ieder doel kunt gebruiken. Het nadeel hiervan is dat u vaak een relatief hoge rente betaalt.

In plaats daarvan kunt u ervoor kiezen om de dakkapel te financieren met een extra lening om de hypotheek te verhogen. Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om de hypotheek aan te passen als u een dakkapel wilt laten plaatsen. U mag het hypotheekbedrag namelijk verhogen voor verbouwingen aan uw woning, dus ook voor de plaatsing van een dakkapel. Het voordeel hiervan is dat u de relatief lage (hypotheek)rente betaalt. Bovendien is de looptijd vaak lang, dus leidt het tot relatief lage extra kosten per maand. Let op: hypotheekverstrekkers vinden het vaak belangrijk dat u overwaarde hebt (de woning is meer waard dan de hoogte van de hypotheekschuld) of dat de dakkapel aantoonbaar de waarde verhoogt (hiervoor moet u de woning laten taxeren, inclusief onze offerte voor de dakkapel).

Beschikbare subsidies

Wilt u geld lenen om de kosten van de dakkapel te betalen? Dan kunt u bovendien gebruik maken van de Energiebespaarlening. Dat is een subsidie vanuit de overheid, omdat u tegen een lage(re) rente geld mag lenen. U moet in ruil daarvoor investeren in de verduurzaming van uw woning.

Hiervan is sprake als u een dakkapel laat plaatsen met voldoende isolatiematerialen. De overheid vraagt om een dakkapel met een isolatiewaarde conform het Bouwbesluit.

Tip: een bijkomend voordeel van de Energiebespaarlening is dat u die altijd boetevrij mag aflossen. Dat betekent dat u de lening mag aflossen zodra u daar het geld voor heeft, ook als dat sneller is dan gedacht. U hoeft dan minder lang rente te blijven betalen, waardoor de totale kosten voor de lening lager uitvallen.

Belastingvoordeel

Ten slotte is er eventueel belastingvoordeel beschikbaar. Dat drukt de kosten van de dakkapel, omdat u minder belasting betaalt dankzij de mogelijkheid om de rente over een lening af te trekken van uw inkomstenbelasting. 

Sluit u een lening af om de kosten van de dakkapel te financieren? Het maakt niet uit of dit een persoonlijke lening, een verhoogde hypotheek of de Energiebespaarlening is. In alle gevallen mag u de rente over de lening aftrekken voor de inkomstenbelasting. Tip: vraag een belastingadviseur naar de beste manier om dit te doen.

Checklist: voorkom onverwachte kosten

Zelfs als u goed op de dakkapel kosten let blijft het een grote investering. De dakkapel verhoogt de waarde van uw woning, maar dat betekent niet dat u daarvoor te veel moet betalen.
Daarom delen we graag een checklist, om onverwachte kosten te voorkomen. We hebben de tips gebaseerd op de ervaringen van onze klanten, de ervaring van onze specialisten en de offertes zoals wij die opstellen als u die aanvraagt.

  1. Bepaal uw budget en wensen
    Begin door uw budget te bepalen, naast uw wensen. Dus, wat kunt u maximaal uitgeven aan de dakkapel? En wat zijn uw minimale eisen, bijvoorbeeld voor de afmetingen, de materialen en de eisen? Zorg dat uw wensen en het budget bij elkaar passen.
    Tip: vraag een vrijblijvende offerte aan, om een idee te krijgen van de kosten.
    Onderzoek ook alvast de mogelijkheden en de beperkingen van uw woning. Kijk bijvoorbeeld naar de dakhelling en bereken deze. De dakhelling kunt u eenvoudig meten  met de app ‘Meten’ (iPhone) of ‘Gradenboog’ (Android).
  2. Beoordeel hoeveel ruimte er is op het dak en of er sprake kan zijn van beperkingen.
    Wij komen graag eens op locatie langs, om vast te stellen wat er mogelijk is. Of wat er niet kan, dus waar we rekening mee moeten houden.
  3. Vraag een offerte aan
    Vraag vervolgens een vrijblijvende offerte aan. Het is de makkelijkste manier om een idee te krijgen van de kosten waarmee u rekening moet houden. Dat kan bij ons, en dat kan eventueel bij andere aanbieders. Vergelijk de offertes, zowel op basis van de prijs als door goed te kijken naar wat er wordt aangeboden.
    Tip: vraag om een gespecificeerde offerte, met een uitsplitsing naar de diverse onderdelen en de kostenposten. Een totaalbedrag voor een dakkapel is ondoorzichtig, en vaak geen goed idee.
    Vraag altijd na wat er is inbegrepen bij de offerte. Check bijvoorbeeld of er bedragen zijn opgenomen voor de montage, voor de bevestigingsmaterialen, de afvoerkosten en de binnenafwerking. Vergelijk ook de gebruikte materialen, om de kwaliteit te beoordelen. Een dakkapel die minder zal kosten is pas voordelig, als u voor dat bedrag toch kunt rekenen op goede kwaliteit.
  4. Regel de vergunning
    Check vooraf of u een vergunning nodig heeft, om de dakkapel te laten plaatsen. Daarvoor kunt u online zelf de vergunningcheck doen. Daarnaast is het een goed idee om alvast een keer contact op te nemen met uw gemeente. Zij kunnen u meer vertellen over de verplichtingen. Of over de mogelijkheid om vergunningsvrij te bouwen, wat vaak het geval is bij een dakkapel aan de achterzijde.
    Houd er rekening mee dat een dakkapel zonder vergunning maximaal 1,75 meter hoog mag zijn. Daarnaast is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende afstand te houden tot de zijkanten van het dakvlak, dus richting de buren. Tip: wij denken hierover graag met u mee, vanuit onze tientallen jaren ervaring.
  5. Kies de materialen en afwerking
    Denk alvast na over de materialen die u wilt laten gebruiken. Zoekt u een dakkapel die meevalt in kosten, maar toch stijlvol oogt? Houd alvast rekening met het eventuele onderhoud dat er nodig is. Vooral kunststof is een onderhoudsarme keuze. Hout is meer bewerkelijk, bijvoorbeeld omdat u dat periodiek moet (laten) schilderen.
    Een deel van de afwerking kunt u eventueel zelf doen, als u op de kosten wilt besparen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de binnenkant zelf af te timmeren. Of daarvoor iemand anders in te schakelen, die dat voor u kan doen.
  6. Tref energiebesparende maatregelen
    Ten slotte kunt u de kosten van een dakkapel goed in de hand houden door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen. Wij plaatsen bijvoorbeeld standaard HR++-glas. Bovendien isoleren we de dakkapel volgens de gevraagde waarden in het Bouwbesluit. Dat betekent dat de dakkapel goed zal isoleren. Het is zelfs mogelijk om de isolatie verder uit te breiden. U doet een extra investering, maar die kosten verdient u terug dankzij een lagere energierekening. 

Vraagt u een dakkapel offerte bij ons aan, om een idee te krijgen van de kosten? Daarin vertellen we u graag meer over de garanties en onze service. Wij bieden bewust uitgebreide garanties, omdat we al tientallen jaren staan voor de kwaliteit die we afleveren. Bovendien gebruiken we een aantal materialen met het KOMO-keurmerk, waarmee we de kwaliteit garanderen.

Op die manier weet u altijd precies wat u van ons kunt verwachten. Ook helpen we u graag met de voorbereidingen, dus zelfs als u pas nadenkt over een eventuele dakkapel. We brengen onze offerte gewoon vrijblijvend uit, zonder verdere verplichtingen. 

5 Veelgemaakte fouten: voorkom hoge dakkapel kosten

Zelfs de meest luxe of grote dakkapel hoeft niet meer te kosten dan nodig. Dus, hoeveel een dakkapel zal kosten hangt ook grotendeels af van de manier waarop u het project aanvraagt. We vroegen onze specialisten en experts naar een aantal veelgemaakte fouten. Met hun tips kunt u onnodig hoge kosten voorkomen.

  • Geen uitgebreide offerte aanvragen
    Het is verstandig om een uitgebreide offerte aan te vragen. Dat is de makkelijkste manier om de precieze kosten van een dakkapel te achterhalen. Bovendien is de offerte bij ons gewoon vrijblijvend, dus zonder enige verplichting. Wat we van u vragen is slechts de specifieke informatie, waarmee we een goed beeld krijgen van uw wensen. Wij specificeren de offerte, dus leggen per onderdeel uit wat daarvan de kosten zijn.
    Tip: neem geen genoegen met een totaalprijs voor een dakkapel. Of met een vage offerte, waarin niet duidelijk staat aangegeven wat de kosten per onderdeel zijn. Ontbreekt het aan die informatie? Vraag naar een specificatie, om een betere keuze te kunnen maken.
    Let op: vergelijk zowel de totaalprijs als wat er in inbegrepen bij de offerte. Gaat het om zowel de materialen, de montage als de afwerking en een goede garantie? De beste prijs is pas een goede prijs als u daarvoor een dakkapel van hoge kwaliteit kunt laten bouwen. 
  • Niet gecheckt of er een vergunning nodig is
    Het is zonde om extra kosten te maken voor een vergunning, als u daar geen rekening mee had gehouden. Doe daarom altijd de Vergunningcheck bij het Omgevingsloket. Of beter nog, vraag uw gemeente naar de mogelijkheid om (vergunningsvrij) een dakkapel te bouwen.
    In veel gevallen heeft u een vergunning nodig voor een dakkapel aan de voorkant (maar niet aan de achterkant). Bovendien rekent een gemeente vaak met maximale afmetingen, als u vergunningsvrij aan de achterzijde wilt bouwen. Het is verstandig om dit vooraf uit te zoeken. Vraag de vergunning op tijd aan. Houd er rekening mee dat de aanvraag van de vergunning tot 8 weken kan duren. De gemeente heeft eenmalig de mogelijkheid om de beslistermijn met 6 weken te verlengen. In totaal kan het dus 14 weken duren (zo’n 3,5e maand). 
  • Niet gelet op de kwaliteit van de materialen en afwerking
    Als u een offerte ontvangt met de kosten voor een dakkapel is het belangrijk om goed te kijken naar de gebruikte materialen. Bekijk bijvoorbeeld welke materialen er worden gebruikt, in verhouding tot de materialen die zijn gebruikt voor de rest van de woning. Let specifiek op het glas in de kozijnen. Wij gebruiken standaard HR++-glas. Dat leidt tot hogere kosten voor een dakkapel, maar die kosten verdienen zich makkelijk terug. Het draagt namelijk bij aan een lagere energierekening, dankzij de goede isolatie.
    Tip: wij gebruiken een aantal materialen met het KOMO-keurmerk. Dat betekent dat we kiezen voor de hoogste kwaliteit, zodat u met de kosten voor een dakkapel investeert in de waarde van uw woning. 
  • Geen rekening gehouden met isolatie
    De isolatie van de dakkapel verdient extra aandacht. In de offerte besteden we daar aandacht aan. Daarnaast zijn we natuurlijk beschikbaar voor uw vragen. Dankzij goede isolatie gaat er weinig warmte verloren, vooral via het dak. In plaats daarvan is het zowel in de dakkapel als in de rest van het huis langer aangenaam warm. Andersom helpt de isolatie om de warmte buiten te houden tijdens de zomermaanden. Daardoor blijft het lekker koel, zelfs op zolder.
    Wij gebruiken standaard HR++-glas in de kozijnen die we plaatsen. Dat geldt voor de vaste ramen en voor de draai/kiep-ramen. Bovendien gebruiken we goede isolatie, zowel voor de dakconstructie als de zijwangen. Tip: dankzij de goede isolatie van onze dakkapellen kunt u daarvoor de Energiebespaarlening gebruiken.
    Zoekt u naar manieren voor nog meer isolatie? Dan is het de moeite waard om een een rolluik te laten plaatsen. Tijdens de zomermaanden houdt u daarmee de warmte buiten. Daardoor hoeft u minder kosten te maken om te koelen, bijvoorbeeld met een airco. 
  • Zelf een dakkapel bouwen zonder ervaring
    Ten slotte is het een veelgemaakte fout om zelf een dakkapel te bouwen, of die te proberen zelf af te werken als u daarmee weinig ervaring heeft. Het klopt dat de dakkapel daardoor minder zal kosten. Maar, als u kiest voor onze ervaren vakmensen betekent dit ook dat u profiteert van onze jarenlange ervaring, alle expertise en de juiste gereedschappen en materialen. Wij bouwen een wind- en waterdichte constructie, van goede kwaliteit. Dat is belangrijk, omdat het gaat om een onderdeel van uw woning.
mooie-kunststof-strakke-kadermodel-dakkapel

Trends in dakkapellen: wat doen de kosten?

Met betrekking tot de kosten van dakkapellen in de toekomst kan het twee kanten op. Aan de ene kant komen er steeds meer duurzame kunststoffen op de markt, net als composieten en bio-based materialen. Dat draagt bij aan de duurzaamheid, maar kan ook effect hebben op de kosten. Hier staat tegenover dat 3D-printing de materialen in de toekomst mogelijk goedkoper maakt, dankzij een meer efficiënte productie.

We verwachten weinig veranderingen in regelgeving, als het gaat om vergunningsvrij bouwen. Wel bestaat de kans dat de subsidies voor energiebesparende maatregelen veranderen. Nederland zet flinke stappen, dus het is mogelijk dat de subsidies en extra’s verdwijnen. In dat geval dient u de kosten zelf te betalen, zonder beschikbaar voordeel.

Veelgestelde vragen over de kosten van een dakkapel

Wat kost een dakkapel gemiddeld?

Het is lastig om een gemiddelde prijs voor een dakkapel te delen, omdat dit sterk verschilt op basis van de grootte, de afwerking en de opties. Vraag een vrijblijvende offerte aan, dan berekenen we graag de kosten van uw dakkapel. Dat is volledig vrijblijvend, dus zonder verdere verplichtingen.

Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel?

In veel gevallen heeft u een vergunning nodig voor een dakkapel aan de voorzijde van uw woning, zichtbaar vanaf de openbare weg. Aan de achterzijde kunt u in veel gevallen vergunningsvrij bouwen. Het is dan wel belangrijk dat de dakkapel aan bepaalde maximale afmetingen voldoet. Wij adviseren u daar graag over.

Welke materialen zijn geschikt voor een dakkapel?

Onze dakkapellen bouwen we in hout of kunststof. Het zijn de twee meest populaire materialen. Vooral kunststof wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Het is de degelijke en goedkope keuze, die bovendien onderhoudsarm is. Dat komt bijvoorbeeld door het gemak waarmee u kunststof schoon kunt houden. Schilderen is niet nodig, in tegenstelling tot bij hout.

Wat is het verschil tussen een prefab en een traditionele dakkapel?

De prefab dakkapel bouwen we op bij ons in de eigen werkplaats, waarna we die binnen 1 werkdag bij u op het dak plaatsen. Een traditionele dakkapel zouden we op het dak opbouwen. Dat kost meer tijd, kost meer vanwege de kraanhuur en maakt ons afhankelijk van het weer. Daarom doen we dat alleen als het echt niet anders kan.

Hoe kan ik besparen op de kosten van een dakkapel?

U kunt besparen op de kosten van een dakkapel door bijvoorbeeld de binnenzijde zelf af te werken. Of door een kleinere dakkapel te laten plaatsen. Daarnaast bouwen wij onze dakkapellen standaard al in de eigen werkplaats op, waarna we die binnen 1 werkdag op het dak plaatsen. Dat scheelt in de kosten, bijvoorbeeld omdat we de kraanwagen minder lang hoeven te huren.

Wij nemen contact met u op