De uitstraling van een dakkapel wordt mede bepaald door het aantal en de indeling van de ramen. U kunt kiezen voor draaikiepramen of vaste ramen.

Raamindeling dakkapel: de mogelijkheden op een rij

Draaikiepramen
Een draaikiepraam gaat naar binnen open dus u kunt dan 2 ramen aan weerszijden ervan schoonmaken. De aanbevolen maximale breedte voor een draaikiepraam is circa 800 mm. Een draaikiepraam wordt standaard voorzien van geïntegreerd kiepbeslag. Ook kan een draaikiepraam van BM Daktechniek altijd op een winter – of zomerstand gezet worden.

Vaste ramen
Een vast raam kan niet worden geopend. Voor vast glas gebruiken we – om het risico van glasbreuk minimaal te houden – bij BM Daktechniek een maximale breedte van 1500 mm. Breder kan wel maar dan gelden bepaalde garantie-uitsluitingen. Vaste ramen worden vaak voorzien van een ventilatierooster.

Verhuisraam
Een verhuisraam kan in sommigen gevallen handig zijn. Een verhuis- of stolpraam herkent u aan de tussenstijl die ontbreekt als u de ramen open doet. U kunt dit raam ook vergelijken met openslaande deuren maar dan in raamuitvoering. Bij het stolpraam sluiten de twee ramen in elkaar door toepassing van bijvoorbeeld een stolpnaald. Het voordeel van dit raam is dat bij openen van beide ramen er één grote opening ontstaat.

Blind paneel
Een blind paneel in een dakkapel wordt gebruikt om een scheidingswand van buiten af te dekken. Het kozijn voor beide ruimtes bestaat hierdoor uit 1 stuk. Voor de breedte van een blind paneel wordt de dikte van een scheidingwand aangehouden. Meestal is dit minimaal 120 mm. Het paneel zelf wordt dan ook 120 mm waardoor beide ruimtes eerst met een stijl beginnen bij de wand in plaats van direct met glas. Hierdoor ontstaat in beide ruimtes een volwaardig kozijn.

Raamindeling afhankelijk van de breedte

De breedte van de dakkapel bepaalt mede de indeling van de ramen. Bij een dakkapel van 4 tot 5 meter breed wordt vaak gekozen voor 2 draaikiepramen en 2 of 3 vaste ramen. Bij een kleinere dakkapel ligt het voor de hand 1 draaikiepraam en een vast raam te kiezen.

Welk glas in de ramen van mijn dakkapel?

Bij BM Daktechniek gebruiken we standaard HR++ beglazing bij het bouwen van uw dakkapel. Dit glas is voordelig en warmte reflecterend. Dit betekent dat de stookkosten doorgaans een stuk lager zijn en dat het raam meewerkt bij een goede isolatie. Lees hier meer over glas voor uw dakkapel.

Heeft u interesse  in de mogelijkheden van een dakkapel voor uw huis? Gebruik onze offerte module om een prijsopgave voor uw dakkapel op te vragen.  Naar aanleiding van uw offerte aanvraag bespreken we graag persoonlijk alle details met u.

Wij nemen contact met u op