Een dakkapel is niet meer dan een rechthoekige constructie met een kozijn, die binnen een dag op het dak wordt geplaatst en van een rommelzolder een prachtige slaapkamer maakt. Een overgrote meerderheid van de dakkapellen die we op de Nederlandse daken zien heeft een houten basis, is afgewerkt met kunststof en heeft een kunststof kozijn. De dakkapel zorgt niet voor een minder duurzame zolder, want de meeste zolders isoleren van zichzelf al slecht. Alleen het kan allemaal een stuk duurzamer.

De in de vorige alinea beschreven kunststof dakkapel heeft een houten casco. Standaard worden de zijkanten van het houten casco voorzien van glas- of steenwolisolatie. Het dak kan ook worden uitgevoerd met deze “warme” isolatiematerialen, maar vaak kiest men bij het dak voor “koude” isolatiematerialen, zoals PIR of PUR isolatie. De koude isolatiemethode zorgt voor een beter isolerende dakkapel, omdat het isolatiemateriaal buiten het houten casco wordt geplaatst, waardoor de kans op een zogenaamde koudebrug minder groot is.

 

Neem een passiefhuis kozijn

Met een dakkapel bespaar je al een hoop energie, toch kan het allemaal nog duurzamer. Vaak wordt namelijk vergeten dat de meeste warmte verloren gaat via het kozijn. De meeste dakkapellen hebben een standaard kunststof kozijn met dubbelglas. Dat kan een stuk beter. Mensen die zich echt laten inspireren door duurzaamheid kunnen het beste kiezen voor een passiefhuis kozijn. Een passiefhuis kozijn heeft minimaal een isolatievermogen van 0,80 W/m²K. Negen van de tien keer kan dat alleen bereikt worden met driedubbelglas.

Glas is vaak de grote dissonant. Anders gezegd, niet het kozijn, maar het glas zorgt voor het meeste warmteverlies. Door te kiezen voor driedubbelglas in plaats van standaard dubbelglas kunnen tientallen tot zelfs honderden euro’s per jaar worden bespaard. Driedubbelglas isoleert namelijk vier tot vijf keer zo goed.

Nog duurzamer

Op zich is een polyester dakkapel met een passiefhuis kozijn al heel erg duurzaam. Niettemin kan het nog een stuk duurzamer, want op het platte dak van een dakkapel kunnen zonnecollectoren of zonnepanelen worden geplaatst. Het nut van deze twee energiebesparende producten hoeven we je als lezer niet uit te leggen. Wel is het even handig om te vermelden dat het niet zomaar kan.

Een zonnecollector of zonnepaneel op een platdak is namelijk zeer windgevoelig. Dat heeft tot gevolg dat extra ballast moet worden aangebracht. In sommige gevallen zelfs tientallen kilo’s per zonnepaneel. Hierop moet het dak van de dakkapel wel berekend zijn. Kortom, het kan geen kwaad hierover even te informeren bij de dakkapel specialist voordat de zonnepanelen worden geplaatst.

Het antwoord

We hebben nu kort uitgelegd dat een polyester dakkapel met een passiefhuis kozijn en zonnecollectoren of zonnepanelen het duurzaamst is. Je zult begrijpen dat hier een hoger prijskaartje aan vastzit. Wel is zeker dat de investering vroeg of laat wordt terugverdiend en ook dat een positieve bijdrage wordt geleverd aan het milieu. Enfin, als je echt geeft om duurzaamheid, dan koop je zo’n dakkapel. Voor uitgebreide informatie over dakkapellen en voorbeelden, ga je naar dakkapel-prijzen-vergelijken.nl of raadpleeg een adviseur van bm-dakkapel.nl.