Het komt voor dat bij dubbel glas van uw dakkapel onverwacht breuken ontstaan. Deze zogenaamde thermische breuken ontstaan door een te groot temperatuurverschil. Vooral aan het begin en het eind van de winter, wanneer de buitenlucht nog relatief koud is, kan de zonkracht zo sterk zijn dat er een groot temperatuurverschil tussen het glas en buitenlucht ontstaat. Dit kan leiden tot spanning op het glas en zelf een breuk.

Hoe herken ik een thermische breuk?

Glas is een relatief slechte warmtegeleider. Als bijvoorbeeld de zon een glasplaat zeer plaatselijk verwarmt, wordt deze warmte slecht weggevoerd of ongelijkmatig verdeeld. Een klein deel wordt en blijft heet, terwijl de rest koel blijft. Bij een temperatuurverschil van meer dan ca. 30-40°C kan glas breken op een herkenbare manier. De breuklijn begint vaak loodrecht vanuit rand van het glas en loopt daarna in een grillige vorm verder.

Breuk in dubbel glas voorkomen van breuk: 5 tips

Thermische glasbreuken kunt u eenvoudig voorkomen door temperatuurverschillen van het glas te vermijden.

1. Raambekleding op afstand

Zorg dat jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing worden geplaatst

2. Geen folie

Plak geen folie, plakletters op uw HR++ glas. Dit soort beplakking kan metaaldeeltjes bevatten die lokaal het glas flink kunnen verhitten. Ook het beschilderen van het raam raden we af.

3. Geen spullen tegen het raam

Voorkom dat er (onbedoeld) grote voorwerpen (decoratie) tegen de binnenkant van het raam rusten.

4. Kachel

Voorkom dat verwarmingsbronnen (radiators, bijzetkachels, ventilatoren) te dicht bij de beglazing worden geplaatst.

5. Koud water

Ga niet in de zomer uw ramen midden op de dag met (koud) water wassen of met een tuinslang besproeien.

Waarom toch dubbel glas gebruiken?

Een van de grote voordelen van dubbel glas is dat u bespaart op de verwarmingskosten. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten waartussen een laagje lucht zit. Hierdoor ontstaat een isolerende werking. Daarom wordt dubbel glas ook wel isolatieglas genoemd.

Garantie via de glasverzekering

Glasproducenten en glaszetters zijn niet verantwoordelijk voor thermische breuk. Een thermische breuk is dan ook geen gevolg van een productie- of montagefout, maar een natuurverschijnsel dat voorkomen kan worden.  De kosten voor het vervangen van een ruit met thermische breuk kunnen worden verhaald op de glasverzekering. Bij herhaling kunnen de kosten voor uw eigen rekening komen.

Dakkapel met HR glas

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is HR glas op de markt. Dit is een vorm van dubbel glas dat nog beter isoleert. In een dakkapel van BM Daktechniek  wordt standaard HR++ gebruikt. BM dakkapel levert naast HR++ glas ook HR+++ Dit driedubbel of triple glas heeft de hoogste isolatiewaarde. Heeft u plannen om een nieuwe dakkapel te plaatsen? Maak een afspraak met de specialisten van BM Daktechniek om de mogelijkheden te bespreken.

Wij nemen contact met u op